Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Profili problematičnih zaposlenika

Odnos sa suradnicima direktno utječe na zadovoljstvo poslom, kao i na poslovni uspjeh.

To je pokazala i anketa koju je u SAD-u provela konzultantska tvrtka Robert Half u kojoj se jedna trećina ispitanih potužila da radi s nesnošljivim kolegom. Donosimo vam nekoliko profila problematičnih zaposlenika te savjete kako izbjeći neugodne situacije.

Podcjenjivač
Osobu koju smo u ovom tekstu nazvali "Podcjenjivač" lako je uočiti. Podcjenjivači omalovažavaju rad svojih kolega, kako bi o sebi stvorili bolju sliku. No, u želji da o sebi stvore što bolji dojam, to rade na uočljiv način. Često dobacuju neprikladne komentare ili umanjuju zasluge kolega. Što učiniti? Podcjenjivači će vas nastojati "vezati" za sebe jer im je najveći problem ako svoje povjerenje ukažete nekom drugom. Primjerice, ako odbiju vašu ideju o smanjenju troškova bez adekvatnih argumenata, napomenite im da ćete svoju ideju predložiti kolegama iz susjednog ureda jer im se učinila isplatljivom. Vjerojatno će vam nakon toga ponuditi kompromis.

Kradljivac zasluga
Oni ne samo da kradu ideje svojih kolega, već si pripisuju zasluge za dobro obavljen posao, iako nisu radili na projektu. U toj situaciji je pisani dokument njihov najveći protivnik. Sačuvajte sve e-mailove koje ste primali tijekom rada, kao i ostale dokumente koje mogu dokazati tko je uistinu zaslužan za dobar rad. U toj situaciji treba biti vrlo direktan kada nadređenom podnosite izvještaj. Primjerice, projekt na inicijativu Marka M. odlično je odradio Mirko M. uz pomoć Maje M.

Galamdžija
Zbog njegovog glasnog pričanja na telefon, nemoguće se koncentrirati na rad. Vječito ometa druge s pričama o privatnom životu ili o nestvarnim poslovnim poduhvatima. Kako ga se riješiti? U spomenutoj situaciji najbolje će proći oni koji imaju vlastiti ured. Naime, oni će zatvoriti vrata, dok se drugima preporuča da s Galamdžijom otvoreno razgovaraju. Lijepo ga zamole da stiša svoj ton prilikom telefonskog razgovora, ili mu predložite kratku kavu nakon radnog vremena.

Saboter
Oni će doslovno ostaviti kolegu na cjedilu. Iako imaju karakteristike Podcjenjivača, nije ih lako uočiti. Nije rijedak slučaj da je timu propao projekt jer je jedan od njih prešutio važnu informaciju. Kako se osigurati od njih? Zatražite od nadređenog da jasno odredi odgovornosti svakog pojedinca u timu.

Lijenčina
Za kolege on je "u velikom poslu", nikad nema vremena za pomoć i odbija nove zadatke, no često ga možete naći kako besposleno sjedi za uredskim stolom surfajući Internetom. Kako ga natjerati na posao? Zatražite da na sebe preuzme odgovornost rokova. Na taj način bit će prisiljen odraditi svoj dio, jer će u protivnom dobiti određene sankcije. (A.T.)

Izvor:
MSN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.