Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto je teško otići iz Googlea

Iako su mnogi među njima milijunaši koji nemaju potrebu raditi, zaposlenici poznatog diva Google ne žele napustiti svoj posao, a za razloge navode doslovno sve, od motiviranosti poslom pa do besplatne hrane i kemijskog čišćenja odjeće.

"Biti jedan od zaposlenika Googlea itekako može utjecati na vaš život, jer se osjećate slavnim", veli Bonnie Brown, maserka koja je u Googleu postala milijunašica. Prema njezinim riječima, upravo taj osjećaj slave jedan je od glavnih razloga zbog kojeg mnogi ne žele napustiti kompaniju.

Štoviše, gotovo cijela prva postava direktora je u Googleu ostala "netaknuta". Naime, u mirovinu su otišla samo dvojica. Stoga i ne čudi što je časopis Fortune već drugu godinu zaredom Google svrstao na čelo liste "100 najboljih kompanija za rad", upravo zbog mogućnosti da postanete milijunaš.

Ipak, ima i onih koji su napustili Silicijsku dolinu. Međutim, svatko od njih i dalje održava kontakte s osnivačima Googlea, Larryjem Pageom i Sergeyeom Brinom, te će svatko od njih naglasiti kako su ih u Googleu naučili razmišljati "veliko".

Nedavno su u jednoj televizijskoj emisiji predstavljeni bivši djelatnici Googlea koji su pokrenuli vlastiti "business". Jedan od njih je i Ray Sidney, bivši programski inženjer, koji se sada bavi nekretninama. Sidney je ujedno i jedan od prvih koji je otišao iz Googlea, pa ga smatraju prvim tvrtkinim "umirovljenikom".

U Google je došao u srpnju 1998. preko prijatelja. Ugovor je potpisao kasnije te godine u vrijeme dok su tvrtku činili "četiri zaposlenika u skromnome stanu". Bivši matematičar s Massachusetts Institute of Technology (MIT) zadržao se četiri godine u Googleu, a zatim je odlučio krenuti dalje. "Jednom kada sam se maknuo iz ureda, nisam se više želio tamo vratiti", kaže Sydney. Dobio je posao u Statelineu, a direktor tvrtke dao mu je ponudu koju nije mogao odbiti.

Sydney je sada imao slobodu, a i vremena da se posveti sebi. Počeo se baviti triatlonom, voziti avion i brinuti se za okoliš. Kupio je kuću na jezeru Tahoe (napajanje kuće isključivo solarnom energijom), te donirao preko milijun dolara u dobrotvorne svrhe.

Jedan od uspješnih primjera je i Lisa Rhorer koja je bila već veteran u IT sektoru kada je 2002. došla u Google. Ipak, stresan posao marketinškog menadžera ostavio je traga na Lisi, pa je 2004. odlučila potpuno promijeniti fah i odlučila postati – somelier.

"Iskustvo u Google dalo mi je vjeru u sebe, te sam napokon odlučila pokrenuti vlastiti posao".

Danas je Lisa ponosna vlasnica vlastitog lokala, no i dalje se sa zadovoljstvom prisjeća dana provedenih u Googleu.

"Tamo sam naučila da se napornim radom može postići sve", zaključuje Lisa. (A.T.)

Izvor:
nytimes.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.