Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovi za introverte i ekstraverte

Nije vam baš drago kada morate ići na sastanak s nepoznatom osobom? Niste preveliki poklonik timskog rada i mislite da bi vas oblio hladan znoj kada biste morali održati javnu prezentaciju? Ukoliko su odgovori potvrdni tad spadate među introvertirane osobe koje, iako čine samo 25% ukupne populacije, predstavljaju znatnu većinu nadarene populacije.

Razmislite o slijedećim ličnostima: Bill Gates, Steven Spielberg, Abraham Lincoln, Katherine Hepburn, Jackie Kennedy, Albert Einstein...Poduži je popis značajnih osoba koje su spadaju u skupinu introverta, a među njima su čak i neki predsjednici država.

Međutim, ukoliko se ne bavite politikom ili glumom ipak postoje kvalitetna zanimanja koja su u današnjem poslovnom svijetu donekle izolirana od uslužnog sektora ili timskog rada. Među tim zanimanjima su sistem inženjer, računovođa, revizor, aktuar, urednik, marketinški analitičar i grafički dizajner.

S druge strane, ako ste se od malih nogu dobro osjećali u velikom društvu – čak i neznanaca, često bili hiperaktivni, a na društvenim se događanjima uvijek našli u centru pozornosti, ni u tom si slučaju niste mogli pomoći. Priroda je htjela da se vi nađete među ekstravertiranim osobama.

Ove osobe karakteriziraju izrazito razvijene društvene vještine, koje su danas itekako tražene za većinu zanimanja. Timski rad i nadmetanje za ove su osobe neizbježni čimbenici poslovnog izazova.

Međutim, kao i za introvertirane osobe, sposobnosti ekstravertiranih osoba najbolje će doći do izražaja tek u nekim zanimanjima. Među njima su: specijalist za odnose s javnošću, specijalist za računalnu podršku, prodavač, odvjetnik, savjetnik, učitelj ili stručnjak za pronalazak kadrova.

Iako napredovanje u poslovnom okruženju zahtjeva brzu prilagodbu raznim društvenim slojevima, načinima komunikacije i situacijama, što je karakteristika ekstravertiranih osoba, ne znači da introverti ne mogu ostvariti čak i uspješniju karijeru. Samo će je graditi na drugim područjima i na drugačiji način. (V.K.)

Izvor:
MSN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.