Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Osobni benchmarking

Kako upotrijebiti benchmarking u potrazi za novim poslom ili razvoju karijere?

Objavom natječaja za određeno radno mjesto, poslodavac ima vrlo jasnu sliku kakvog kandidata traži...

Zahtijevaju se određena znanja, vještine, osobnost i radno iskustvo. Kada razmišljate o promjeni radnog mjesta, trebali biste imati predodžbu o tome kako se možete prema svim traženim odlikama usporediti s drugim potencijalnim kandidatima. Radeći osobni benchmarking, možete identificirati područja vlastitih snaga, slabosti ali i mogućnosti razvoja.

No, osobnom benchmarkingu trebali biste pristupiti barem jednom godišnje, bez obzira da li trenutno razmišljate o promjeni radnog mjesta ili intenzivno radite na njoj. Ako ste i savršeno sretni na postojećem radnom mjestu, cilj godišnje "revizije" vlastite karijere i zapošljivosti uvijek može biti i procjena vlastite vrijednosti na tržištu rada.



Što je zaista benchmarking?
Recimo da se ionako ponekad uspoređujete s kolegama, partnerima ili šefovima na poslu...Na šaljiv način možemo reći da je benchmarking i kada analizirate nove cipele svoje suradnice – u usporedbi s Vašima! Znate okvirnu cijenu, modnu aktualnost i visinu potpetice, zar ne?

Benchmarking može poprimiti razne oblike, no uobičajeno se sastoji od davanja ocjene raznim aspektima Vaše zapošljivosti. Nakon ocjenjivanja, slijedi usporedba s "boljima" ili "uspješnijima" – u cilju idenficiranja područja Vašeg osobnog razvoja.

Mnoge su prednosti benchmarkinga, među ostalima:

  • Identifikacija područja mogućeg razvoja
  • Identifikacija rizika
  • Sistematiziranje konstantnog razvoja
  • Uspostava osobnog sustava "mjerljivosti"
  • Lakše praćenje i promišljanje osobnog razvoja
  • Rad na sustavnom poboljšanju vlastite zapošljivosti na tržištu rada

  • S kim se usporediti?
    Možete se usporediti s ljudima koje smatrate uspješnijima od sebe, kolegama na poslu, kolegama koji rade u drugim tvrtkama na istom radnom mjestu ili možda s kandidatima koji su dobili posao za koji ste se i Vi prijavili, ali niste prošli ni prvi krug razgovora. Kako se radi i o mjerljivosti, obratite pozornost da su te osobe sličnih godina starosti, radnog iskustva, znanja i dr. No vidljive koristi imat ćete ako proces redovito ponavljate i time stvarate bazu za usporedbu osobnog napretka, stavljajući podatke u perspektivu.

    Kako izgleda proces?
    1. Početna postavka: navedite npr. za koju vještinu radite benchmarking
    2. Obilježja: opišite obilježja vještine
    3. Skala: kreirajte skalu ocjenjivanja po obilježjima
    4. Rezultat: unesite rezultat za svako obilježje za koje radite benchmarking
    5. Benchmark: usporedite svoje rezultate s rezultatima drugih

    Važno je, pritom, dobro i realno procijeniti na kojoj se početnoj poziciji nalazite – i gdje biste mogli biti!

    Koje koristi možete imati od osobnog benchmarkinga?
    Recimo da se možete sresti s realnošću: vrlo često možda imamo i puno bolje mišljenje sami o sebi...

    Možda ćete ustanoviti da je Vaše osobno mišljenje o vlastitoj konkurentnosti na tržištu rada nije sasvim u skladu s realnim stanjem. Osvijestit ćete moguća područja razvoja, učenja i napretka. Cijeli proces služi i tome da se fokusirate na promjene koje se temelje na realnim činjenicama.

    Uz to, možete definirati realne mjerljive ciljeve – ako kažete da ste u npr. vještinama prezentiranja ocijenjeni s 6 (na skali od 1-10) a Vašem kolegi kojeg ste uključili u benchmarking dodijeljujete ocjenu 9 – imate realan, izvedljiv cilj. Još ako ga i vremenski odredite, npr. "poboljšat ću svoje vještine prezentiranja u roku od 6 mjeseci", imate i dobru motivaciju!

    Prepoznate li svoje prave "snage", uvijek ih možete naglasiti tijekom selekcijskog postupka. Tvrtke ne traže baš uvijek "supermena", ako iskažete nekoliko područja u kojima ste jaki i fokusirate pažnju poslodavca na njih – bit ćete u povoljnijoj poziciji.

    Uspješan benchmarking
    Benchmarking nije jednostavan proces. Ako ga želite efektivno primjeniti, morate biti svjesni kako Vaše osobne prednosti u smislu znanja, vještina ili osobnosti daju dodatnu vrijednost, ako se uzmu u obzir potrebe koje su trenutno iskazane na tržištu rada.

    Ključ je i u objektivnosti, u realnoj procjeni vlastitih snaga i slabosti, jasnog uvida u potrebe koje postoje na tržištu rada, povezivanju Vaših snaga s potrebama poslodavaca i definiranja na koji način Vi možete pridonijeti.

    U proces osobnog benchmarkinga možete uključiti i svoje network osobe, prijatelje, kolege, ali i poslovnog trenera. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.