Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto se isplati biti matematički geek

Rješavanje kompliciranih matematičkih zadataka ili proučavanje složenih kemijskih elemenata zahtjeva široko znanje i mnogo šalica kave. Međutim, kada je riječ o poslu široko matematičko znanje itekako je isplativo.

Američko istraživanje o visini plaća iz prošle godine pokazuje da diplomanti matematike i ostalih prirodnih znanosti imaju znatno više početničke plaće od svojih vršnjaka s diplomom društvenih znanosti.

Tako inženjeri strojarstva u prosjeku počinju s plaćom od 54,600 dolara, informatički inženjeri s 51,070 dolara, računovođe s 46,500, dok se ekonomistima u prosjeku nudi početnička plaća od 47,900 dolara. Također, ovi studenti u prosjeku puno brže pronalaze zaposlenje.

S druge strane diplomanti društvenih znanosti u prosjeku dobivaju početničku plaću od 30 do 35 tisuća dolara i ponekad im je teže pronaći posao.

Ponuda i potražnja glavni je razlog ovakvim statistikama, objašnjavaju stručnjaci. Modernizacijom poslovanja puno se više pozornosti posvećuje brojevima i novim tehnologijama, a na tržištu uvijek nedostaje osoba s takvim znanjem i vještinama. Oni su posebni i po tome što se većina današnjeg poslovanja temelji upravo na njihovom znanju.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da samo znanje matematike ne garantira veliku plaću u budućoj karijeri. Naime, veću skupinu ljudi obično predvodi osoba koja je vješta u komunikaciji, pa je ulaganje u dodatno obrazovanje siguran put ka većoj zaradi. Jedan američki stručnjak smatra da se velika zarada ne krije u financijskom odjelu, već prodajnom.

"Imate li široko matematičko znanje, a usto ste komunikativni i uvjerljivi, po prodaji vam nitko neće biti ravan. Po prihodima, tek mali dio zaposlenika.", napominje on. (V.K.)

Izvor:
MSN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.