Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bill Gates više nije najbogatiji

Američki investitor Warren Buffett preuzeo je Billu Gatesu prvo mjesto na listi najbogatijih ljudi na svijetu na Forbesovoj list.

Nakon rasta cijena dionica njegove kompanije Berkshire Hataway, bogatstvo mu je naraslo na nevjerojatnih 62 milijarde dolara, što je bilo dovoljno da se nakon 13 godina "vladanja" Bill Gates nađe na – trećem mjestu.

Naime, na drugo mjesto dospio je vlasnik telekomunikacijski kompanije America Movil, Meksikanac Carlos Slim sa 60 milijardi, dok Gates ima "samo" 58 milijardi.

Na četvrtom mjestu nalazi se vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača čelika, Lakshmi Mittal s 45, a na petom petrokemijski tajkun Mukesh Ambani sa 43 milijarde dolara.

Ovogodišnje lista zanimljiva je i zbog popisa najbogatijih mladih milijardera u svijetu. Među njima je i 34-godišnji John Arnold iz SAD-a. On je vlasnik hedge fonda Centaurus Energy, a prije toga je radio u Enronu. Bogatstvo mu se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara.

Isto toliko ima i najmlađi milijarder, 24-godišnji Mark Zuckenberg, osnivač popularnog Facebooka, kojemu je Microsoft platio 260 milijuna dolara za 1,6% udjela u popularnom website-u.

No na vrhu liste najbogatijih nalazi se 33-godišnji Kinez Xiaofeng Peng sa 2,5 milijarde, koji u svom vlasništvu ima kompaniju koja se bavi proizvodnjom solarnih ploča.

Iako u svijetu postoji još više mladih koji još k tome posjeduju i znatno više naslijeđenog novca, ova trojica istaknuta su zato jer su sami svojim idejama i radom postigli enormno bogatstvo. (V.K.)

Izvor:
Forbes

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.