Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovni bonton za učenike trgovačkih škola

Prvi će put učenici prvih razreda trgovačkih škola od jeseni imati udžbenik koji će ih podučavati snalaženju u različitim situacijama, posebno u odnosu s kupcima.

U Udžbeniku "Poslovni bonton" doznat će sve o povijesti primjerenog ponašanja, pravilima ponašanja, poslovnoj etici i slično.

Buduće trgovce nastoji se upozoriti na važnost prvog dojma koji će ostaviti na potencijalnog kupca i na ponašanje prilikom upoznavanja.

Pri upoznavanju, neovisno o spolu, trebaju ustati, približiti se osobi s kojom se upoznaju, pogledati je uoči s vedrim izrazom lica i svakako uz osmijeh, pružiti ruku, pozdraviti drugu osobu i obratiti joj se imenom, predstaviti se imenom i prezimenom te na kraju razgovora pozdraviti i rukovati se.

Savjetuje se i na koji se način rukovati – ne mlohavo ni prečvrsto, ne ponizno (dlan rema gore) ni premoćno (dlan prema dole), nego "ravnopravno" uz osmijeh i kontakt očima.

U udžbeniku se upozorava učenike i na važnost osobne higijene, uredno opranu kosu, njegovane ruke, ali i na potrebu odabira diskretnog nakita i kozmetike.

Na prstima se ne bi smjelo nositi više od dva prstena, a ogrlice ne smiju upadati u oči kupca. Muškarci u odabiru nakita moraju biti diskretni, što znači da nakit mora biti skriven ispod odjeće. (A.T.)

Izvor:
Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.