Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Florida obrazuje liječnike nove generacije

Međunarodno sveučilište Floride otvara svoj prvi javni medicinski fakultet na području južne Floride. Premda će nastava početi tek slijedeće godine, budući fakultet već privlači veliko zanimanje.

Uprava, naime, vjeruje da će njihov inovativni model medicinskog obrazovanja stvoriti liječnike koji mogu izmijeniti način na koji se pruža zdravstvena skrb, posebice u najsiromašnijim zajednicama Amerike.

Novi medicinski fakultet u Miamiju odgovor je na potrebe lokalne zajednice, kaže dr. Jose Joe Greer, jedan od dekana tog fakulteta. Ne samo da će pomoći u ublažavanju nedostatka liječnika u južnom dijelu Floride, nego će iz te visokoškolske ustanove, tvrdi Greer diplomirati mnogo bolje pripremljeni liječnici.

"Vidjeli smo gdje smo, kao profesija, bili neuspješni. Mi smo se, sa svoje strane, potrudili da zamislimo kako bismo stvorili boljeg liječnika."

Studenti će učiti predmete posvećene temama koje nisu uobičajene u nastavnom programu medicinskih fakulteta. Tako na prvoj godini, nastava počinje predmetom o etičkim temeljima, teološkim temeljima i filozofskim temeljima medicine. Osim toga, studenti će intenzivno učiti o kulturološkoj kompetenciji, i to ne samo o kulturi rase i etničkoj pripadnosti, nego i o spolu, dobi i socio-ekonomskim čimbenicima.

Taj će se alternativni pristup nastaviti i izvan predavaonica. Greer kaže da će studenti imati zadatke poput obilaženja i skrbi o obiteljima u rizičnim četvrtima. Također će učiti kako surađivati s drugim strukama u cilju boljeg služenja svojim lokalnim zajednicama. Bit će raspoređeni u ekipe, sastavljene od studenata medicine te studenata sa srodnih fakulteta poput sestrinstva, javnog zdravstva i socijalnog rada te prava.

Na kraju, napominje Greer, odlazit će u zajednicu i biti odgovorni za pojedina domaćinstva, baš kao u stara vremena kada su liječnici odlazili u kućne posjete.

"To će biti uzbudljiva prilika za studente da stvarno dožive svoje pacijente kao pune ličnosti, a ne da ih vide samo kao otjelotvorenje bolesti."

Uprava i nastavno osoblje novog medicinskog fakulteta puni su entuzijazma oko novog obrazovnog pristupa. Nadaju se da će stvoriti liječnike koji će ići dalje od Hipokratove zakletve, ali samo na korist pacijenata. (V.K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.