Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako se nositi s lošim ispitivačem

Ukoliko ste se dobro pripremili za intervju za posao, pozornost vam, osim vaše treme, može omesti i neiskustvo ispitivača. Takvi ispitivači su ili neiskusni, ili nedovoljno pripremljeni ili nisu koncentrirani tijekom razgovora.

Ispitivač početnik, koji još k tome po prvi put vodi razgovor s kandidatom, vjerojatno je jedina osoba koja osjeća veću tremu od vas. Takve osobe često imaju točno sastavljenu listu pitanja koja prolaze zadanim redoslijedom i zahtijevaju potpuni odgovor na svako od njih. U ovakvoj je situaciji najbolje pustiti ispitivača da prođe kroz sva pitanja, a tek potom ga zamoliti da u kratkom izlaganju istaknete vaše najvažnije osobine koje možda niste ili niste mogli spomenuti u odgovorima.

"Tihi ispitivač" je ona vrsta ispitivača koja će vam često dati vrlo šture informacije o poziciji za koju se natječete ili o samoj tvrtki. Uglavnom ćete morati postavljati dodatna pitanja želite li dobiti jasniju sliku o vašem budućem poslu. Međutim, potrebno je znati odrediti granicu kako ne biste nepotrebno isprovocirali ispitivača. Ukoliko želite saznati više informacija, u ovom se slučaju preporučljivo upustiti u istraživanje i traženje sugovornika, jer prije prihvaćanja ponude želite znati što vas u tvrtki očekuje.

Beskrajni ispitivač je onaj tip osobe koji ne zna kada i kako privesti razgovor kraju. Ova vrsta ispitivača detaljno će vam objasniti rad tvrtke, opisati vaše radno mjesto i poslove s kojima ćete se susretati. Međutim, isto tako postoji mogućnost da vas ispočetka počne ispitivati pitanja na koja ste odgovorili još na početku razgovora. Zbog treme, neki bi se kandidati mogli zbuniti prilikom ponovnog odgovaranja na ista pitanja, pa je preporučljivo cijelo vrijeme biti koncentriran, jer u ovom slučaju možete dobiti i jasniji profil zaposlenika kakvog tvrtka traži.

Uznemireni ispitivač je onaj koji će se teško koncentrirati na razgovor jer će često odgovarati na telefonske pozive ili će ga ometati upiti drugih zaposlenika. U ovom slučaju vaš ispitivač ne može vam posvetiti dovoljno pozornosti, zbog čega se niti vi ne možete kvalitetno predstaviti, ma koliko se trudili. Inače, ovakav način odnosa s kandidatima može upućivati i na lošu organizaciju poslovanja unutar same tvrtke, jer očito zaposlenici ne mogu ili ne znaju riješiti poslovne zadatke samostalnim timskim radom.

Zastrašujući ispitivač je onaj koji vas, nakon opisa vašeg potencijalnog radnog mjesta počne zastrašivati pričama o prekovremenom radu, radu vikendom i brojnim obavezama koje nisu uključene u opis posla. Uvidite li da su ove najave stvarne, najbolje je zahvaliti se na ponudi ali na poseban način. Nakon što ste saznali uvjete i opis posla, recite kako mislite da ne biste bili najbolji izbor za poslodavca i iskreno mu se zahvalite na vremenu koje vam je posvetio. (V.K.)

Izvor:
MSN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.