Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Višak novca za stan ili auto

Većina građana bi višak novaca potrošila na uređenje stana ili kuće, kupnju ili zamjenu automobila ili motora te na kupnju nove odjeće i obuće.


Rezultati su to istraživanja koje je proveo GfK, a kojim se istražilo što bi građani učinili da na raspolaganju imaju nešto više novca. U toj situaciji većina (64%) bi takav "višak" uložila u uređenje stana/kuće, kupnju ili zamjenu automobila, ili motora (44%) te kupnju nove odjeće i obuće (39%).

Osim toga, 38% građana priuštilo bi si putovanje na odmor najkraće 5 dana, 36% bi kupovalo kućanske aparate, a 31% bi višak novaca potrošio na pokriće redovitih troškova u kućanstvu.

Samo 13% građana izjavilo je da bi višak novca potrošili na knjige i časopise, a tek bi ih 11% otišlo u kazalište ili kino.

Uređivanje stambenog prostora posebno je izraženo u Dalmaciji i Istri s Primorjem (oko 69%), među ženama (67%) i dobnoj skupini osoba od 35 do 64 godine (od 70 do 74%).

Dalmatinci također prednjače u želji za kupnjom novog automobila (58%), a isto želi i dobna skupina ispitanik do 34 godine starosti (od 62% do 68%) te kućanstva s prosječnim mjesečnim prihodima od 6.000 kuna naviše.

Pokriće tekućih troškova glavna je preokupacija prvenstveno kućanstava u Sjevernoj Hrvatskoj (45%), među osobama s najnižom školskom spremom (65%) i u kućanstvima s mjesečnim primanjima do 2.000 kuna (57%).

Veću potrebu za knjigama i časopisima pokazali su ispitanici iz Zagreba s okolicom te iz Sjeverne Hrvatske (16%), žene (16%), osobe starije od 65 godina (20%) te visokoobrazovani (23%).

Slično tome, u kazalište i na koncerte žele više ići građani Zagreba s okolicom (18%), žene (14%), mladi od 15 do 24 godine (21%) i visokoobrazovani (18%). (V.K.)

Izvor:
GfK

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.