Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nove tehnologije razvijaju novu ovisnost

Ako se ne možete otrgnuti od kompjutera pišući e-mailove, neprestano pišete SMS poruke ili igrate kompjuterske igre dok ne obnevidite, onda bi vam bilo dobro poći liječniku.

Naime, u jednom članku u časopisu American Journal of Psychiatry liječnici takvo ponašanje nazivaju ovisnošću i klasificiraju ga kao mentalni poremećaj.

Opsesivnu sklonost pisanju SMS poruka tzv. "textiranju" neki psihijatri klasificiraju kao opsesivno-kompulzivni poremećaj, pa problem treba shvatiti ozbiljno.

Psihijatri ističu da je potrebno obratiti pažnju na osobe koje zanemaruju redovite dnevne aktivnosti kako bi slali e-mailove, SMS poruke ili igrali igre na Internetu, jednako kao i na one koji postanu depresivni kad ne mogu koristiti Internet ili slati poruke mobitelom.

Predsjednik Američke medicinske udruge dr. Ronald Davis kaže da kao i drugi ovisnici, i ovi često lažu o tome koliko vremena provedu na Internetu ili utipkavajući poruke, a te aktivnosti mogu zamijeniti osjećaj za obitelj i zajednicu. "Takva osoba, iako je kod kuće sa svojim ukućanima, praktički uopće nije s njima već je u svom virtualnom svijetu", ističe on.

Inače, u nekim zemljama internetske igre se smatraju većom opasnošću od opsesivnog slanja SMS poruka. Tako vlada Južne Koreje već naziva igranje na Internetu ozbiljnim javnozdravstvenim problemom, dok kineska vlada sada ograničava vrijeme koje ljudi mogu provesti na kompjuteru igrajući takve igre. (V.K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.