Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Roboti će zamijeniti 3,5 milijuna japanskih zaposlenika

Roboti bi do 2025. godine mogli obavljati posao 3,5 milijuna ljudi u Japanu, čije je stanovništvo sve starije i sve se više smanjuje, pokazuju rezultati istraživanja japanskog think-tank instituta Machine Industry Memorial Foundation.

Japan do 2030. očekuje 16-postotno smanjenje radne snage, dok će se istodobno povećavati broj starijih osoba, zbog čega je vlada zabrinuta tko će raditi u zemlji nenavikloj i nesklonoj bilo kakvoj većoj imigraciji.

Stopa fertiliteta u toj zemlji iznosi 1,3 djeteta poženi, što je puno ispod razine potrebne da bi se dugoročno održala populacija. Japanska vlada procjenjuje da će do 2055. godine 40% stanovništva biti starije od 65 godina, što otvara pitanje tko će se brinuti o tako staroj populaciji.

Fondacija kaže kako bi rupu mogli popuniti roboti, od mikroskopski malih kapsula koje otkrivaju rane do visokotehnoloških usisivača.

Japan bi do 2025. mogao uštedjeti 2,1 bilijun jena (oko 90 milijardi kuna) u sredstvima za osiguranje starijih osoba tako što bi njegovo zdravlje nadgledali roboti jer se ne bi oslanjali na medicinsko osoblje.

Roboti bi se koristili i za nadzor djece te kućanske poslove. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.