Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Šef Oraclea najplaćeniji menadžer u SAD-u

Larry Ellison prošle je godine zaradio 192,9 milijuna dolara, ali je samo jedan milijun zaradio od plaće

Nakon rasta plaća od 38 posto u 2006. godini glavni direktori 500 najvećih američkih kompanija, mjereno kombinacijom plaća, dobiti, imovine i tržišne kapitalizacije, prošle su godine imali 15 posto manje plaće.

Iako je "velikim šefovima" posljednji put plaća pala 2002. godine, tih 500 direktora u prošloj su godini zaradili 6,4 milijarde dolara, tj. prosječno 12,8 milijuna po osobi.

Prva petorica zaradili preko pola milijarde
U prošloj je godini najviše zaradio prvi čovjek Oraclea Larry J. Ellison. On je od plaće dobio samo jedan milijun dolara, no realizirao je 182 milijuna od dionica.

Četvorica sljedećih najplaćenijih direktora također su najveći dio prihoda ostvarili od dionica. Frederic M. Poses, direktor kompanije Trane, prošle je godine ukupno prikupio 127 milijuna, Aubrey K. McClendon iz Chesapeake Energyja 117 milijuna, Angelo R. Mozilo iz Countrywide Financiala 103 milijuna, a Howard D. Schultz iz Starbucksa 99 milijuna dolara.

Magazin Forbes u izračun najvećih direktorskih plaća uzimao je dionice u obzir samo ako su prodane, one "na čekanju" nisu uzimali u obzir. Pri izračunu je gledana posljednja kompanijska fiskalna godina: plaće i drugi bonusi u novcu te kompenzacije poput realiziranih opcija na dionice.

Milijunska plaća unatoč nesposobnosti
Forbes je također izračunao i koliko je koji direktor poboljšao ili pogoršao poslovanje svoje kompanije. Za to su iskorištena četiri podatka, a jedan od važnijih bio je kretanje cijene dionice u odnosu na trendove industrije.

Nakon što je nekoliko godina bio najbolji direktor, Jeffrey P. Bezos iz Amazon.coma opet se pokazao kao menadžer koji je "najbolja vrijednost za novac". Tijekom proteklih šest godina Bezos je godišnje primao umjerenih jedan milijun dolara, u to ulazi plaća i kompenzacije, dok je dioničarima svake godine povećavao ulog 32 posto.

Na dnu liste je Angelo R. Mozilo iz Countrywide Financiala. On je kompaniju preuzeo 1998. godine, svake je godine primao 66 milijuna dolara, a tijekom godina vrijednost kompanije pala je 9 posto. (V.K.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.