Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bez rođaka u Europskom parlamentu

Zastupnici Europskog parlamenta nakon izbora 2009. kao asistente više neće moći zapošljavati članove svojih obitelji

Suočen s optužbama za prijevaru, Europski je parlament prošlog utorka izglasao da zastupnici više ne mogu zapošljavati svoje rođake kao asistente i preporučio strožu regulativu procesa isplata plaća.

Na taj se korak Europski parlament odlučio nakon što je interno revizijsko izvješće o korištenju sredstava Europske unije predviđenih za parlamentarce pokazalo određen broj prijevara i zloupotreba. Obje mjere uključene su u godišnji izvještaj Europskog parlamenta o korištenju sredstava, a na snagu neće stupiti prije idućih europskih izbora 2009.

Jednake plaće
Zbrka vlada i u pitanju zapošljavanja rođaka kao asistenata. Neke zemlje poput Velike Britanije, Češke i Francuske to dozvoljavaju, u drugima je to zabranjeno, primjerice u Njemačkoj. Tako je predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Hans Gert Pöttering, istaknuo da Britanci često prozivaju institucije za neučinkovitost i netransparentnost, a da ni sami ne pružaju primjer.

"Britanci dopuštaju zapošljavanje supružnika, a u jednom slučaju čak i sina koji još ide na fakultet , rekao je Pöttering.

Osim toga, od slijedeće godine neće biti razlike u plaćama političara iz pojedinih zemalja, a zastupnici svoje troškove više neće moći opravdati bez prikladnih računa. (A.T.)

Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.