Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Visokoobrazovana i zaposlena - model idealne supruge

Idealnu suprugu, barem što se nekih karakteristika tiče, muškarci čini se uvelike biraju po uzoru na svoje majke, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Iowi.

Naime, prema istraživanju, ako je majka muškarca visokoobrazovana te je u vrijeme njegova odrastanja radila, velika je vjerojatnost da će on tražiti upravo takvu suprugu.

Za muškarca s primanjima među 10 posto najviših za njihovu dob, bez obzira ima li fakultetsku diplomu, vjerojatnije je da će oženiti ženu koja je istog stupnja obrazovanja kao i njegova majka.

Majka kao uzor buduće supruge
Gotovo 80 posto takvih muškaraca, čije su majke imale fakultetsku diplomu, našlo je suprugu istog stupnja obrazovanja, a 19 posto ih se oženilo ženama sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Od muškaraca čije su majke imale srednjoškolsko obrazovanje, 62 posto je u bračne vode uplovilo sa ženama iste razine obrazovanja.

"Današnji uspješni muškarci u svojim 20-ima i 30-ima sinovi su pionirske generacije žena koje su izgradile uspješne karijere, te im njihove majke služe kao model kako žene istovremeno mogu brinuti o obitelji i biti uspješne u poslu", kaže voditeljica istraživanja Cristine Whelan. (T.B.)

Izvor:
uiowa.edu

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.