Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uhvatite suradnika u laži

Stručnjaci ističu da je postavljanjem pitanja potrebno dopustiti lažljivcu da se sam otkrije

Kako možete znati kada vam suradnik laže? Gotov nikako, ako ne znate na koji način prepoznati laž.

Mnoga istraživanja u SAD-u pokazala su da menadžeri primjećuju brojne prijevare na radnim mjestima, a stručnjaci ističu da prosječna osoba laže barem dva puta dnevno.

Profesor dr. Paul Ekman sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu objašnjava da svi naputci o prepoznavanju lažljivca nisu učinkoviti, ako ne znamo kako se osoba ponaša kada ne laže.

Lažne sumnje
Često se kaže da vas osobe koje lažu ne gledaju ravno u oči ili se vrpolje. Ekman ističe da osobe ovakvim ponašanjem pokazuju određene emocije, koje mogu ukazivati na mogućeg lažljivca, ali i na nevinu osobu koja strahuje zbog nepovjerenja.

Osim toga, patološki lažljivci uspijevaju kontrolirati svoje emocije i pokrete pa zapravo ostavljaju dojam potpune nevine osobe.

Promjene u ponašanju
Višegodišnje studije pokazale su da moramo znati kako se osobe svakodnevno ponašaju, želimo li uočiti promjenu u njihovom ponašanju kada lažu.

Zatim, s potencijalnim je lažljivcem potrebno opušteno razgovarati. Prilagoditi se njegovom stilu komunikacije i razmišljanja, preporučuje Ekman. Na kraju će on sam otkriti svoju masku.

Detaljno ispitivanje
Osobe koje lažu ne vole ulaziti u detalje i izbjegavaju ih. Stoga je u razgovoru, potrebno istražiti srž priče ili pristupiti unakrsnom ispitivanju detalja. Ako je vaš sugovornik nevješt u lažima, lako je moguće da vam kroz neko vremensko razdoblje ponudi dva različita odgovora na isto pitanje.

Prema Ekmanu, čak i najvještiji lažljivci ne mogu prikriti ishitrene neverbalne izraze gornjeg dijela lica, tj. čela i očnih mišića. Stoga je u razgovoru potrebno dodatno obratiti pozornost na mrgođenje čela ili širenje područja oko očiju.

Na kraju, dopustite lažljivcima da vam kažu istinu. Nikada nemojte reagirati negativno ili iznenađeno. Pravite se da ih niste dobro čuli te ih zamolite da vam još jednom ponove što su rekli. Ostavite im prostora kako bi mogli opozvati svoje riječi i možda vam na kraju reći istinu, savjetuje Ekman. (V.K.)

Izvor:
careerbuilder.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.