Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Njemački menadžeri na praksi u Bundestagu

Program razmjene unaprjeđuje razumijevanje između političara i gospodarstvenika

Političari ne razumiju biznismene, a biznismeni samo vrte glavom na odluke političara. Mora li to uvijek biti tako?

S obzirom da je njihova međusobna suradnja neophodna za razvoj gospodarstva, Nijemci su razvili program razmjene između njemačkog parlamenta (Bundestaga) i mladih poduzetnika.

Tako mladi gospodarstvenici tjedan dana borave u Bundestagu i tamo na licu mjesta promatraju što političari rade, kako rade, misle te osjećaju.

Jedan od praktikanata poduzetnika kaže da je po svaku cijenu želio dobiti praktikantsko mjesto u programu razmjene, kako bi se tjedan dana mogao družiti s političarima koji su članovi parlamentarnog odbora za proračun.

Tajna veza
Njegova "veza" u Bundestagu je jedan zastupnica koja je u odboru za proračun zadužena za izdatke kancelarskog ureda, a njih dvoje znaju da između gospodarstva i politike postoji "neka tajna veza", da jedni ne mogu bez drugih.

Političari donose zakone koji se izravno tiču poslovanja tvrtki. Ako pak one dobro posluju, u zemlji vladaju dobri preduvjeti za gospodarsku aktivnost, čime će državni proračun biti veći, a i političari će lakše moći ostvariti svoja obećanja.

Inače, program razmjene između njemačkih poduzetnika i Bundestaga teče u dva smjera. Nakon što mladi biznismeni tjedan dana provedu u parlamentu, političari se revanširaju jednotjednim gostovanjem u njihovim tvrtkama. (V.K.)

Izvor:
DW

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.