Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Odijelo odlazi iz ureda

Elegantno i ležerno polako zamjenjuje poslovno i zbiljno u izboru odjeće

Stroga poslovna odijela sve više nestaju iz ureda u koje polako, ali sigurno ulazi "elegantno ležeran" poslovni dress code.

"Smart casual" koji istjeruje "business casual" nešto je ležerniji, ali i dalje drži određene standarde u poslovnom odijevanju. Muški "elegantno ležeran stil" znači da muškarac umjesto strogog poslovnog odijela u tamnoj boji s kravatom na posao sutra može obući klasične hlače u bilo kojoj boji u kombinaciji s košuljom i sportskom verzijom sakoa.



Petak – dan za ležernije odijevanje
Žena pak može obući hlače ili suknju, bluzu i sve ukrasiti modernim remenom. Iako su tenisice i traperice u velikom dijelu tvrtki koje imaju kodeks odijevanja još nepoželjne, neke od njih uvele su jedan dan, najčešće petak, kada se zaposleni ne moraju pridržavati strogih pravila.

Istraživanje koje je objavio britanski Telegraph pokazalo je da se tek od svakog četvrtog radnika očekuje da nosi poslovno odijelo sve vrijeme na poslu. Prije četiri godine poslovna odijela moralo je nositi 37 posto radnika.

U istraživanju Kodeks odijevanja, koje je proveo MojPosao, gotovo petina zaposlenika navela je kako imaju službeno propisan kodeks odijevanja, dok za svakog trećeg ispitanika postoje nepisana pravila odijevanja.

Od većine sudionika istraživanja koji imaju kodeks odijevanja, njih 56 posto, pridržava se istog. Samo rijetki, njih 5 posto, rijetko se ili uopće ne pridržavaju kodeksa.

Osim toga, svaki peti ispitanik je naveo kako u njegovoj ili njezinoj tvrtki postoje posljedice zbog nepridržavanja istog.

Kao posljedice nepridržavanja ispitanici između ostalog navode: usmenu ili pismenu opomenu, novčanu kaznu, smanjenje plaće pa čak i otkaz. (A.T.)

Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.