Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Imate dobru ideju? Zašto je nitko ne želi čuti?

Primijenite "nemawashi"!

Sudjelujete na velikom sastanku, organiziranom zato da bi se raspravile ideje vezane uz implementaciju novog programa u Vašem odjelu.

Rasprava se razmahala, čini se kao da sve Vaše kolege govore u isti glas. Imate dobru ideju i iznosite je oprezno, normalnim tonom glasa.

Nakon par trenutaka, diskusija se dalje nastavlja u istom tonu – Vaša ideja je jednostavno ignorirana. Kao da Vas nitko nije ni čuo.

Nakon desetak minuta, jedan od Vaših kolega ustaje i glasno izjavljuje: "Ljudi, imam izvrsnu ideju!" – i gotovo od riječi do riječi, ponavlja isto ono što ste Vi izrekli! Svi zastaju i nakon par sekundi čujete val odobravanja i glasnu podršku...



Zašto?
Jedan od razloga može biti i to da se neke ideje jednostavno ne prihvate "na prvu" zbog razlika u stilovima razmišljanja.

Neki ljudi razmišljaju intuitivno: mogu doći do zaključka i izraziti ga prije nego što drugi dođu do njega. Nakon diskusije koja logikom vodi do ideje koju su intiutivci smislili u sekundi, i drugi će biti skloniji prihvatiti izrečeni prijedlog.

Može Vam pomoći i zapisivanje na "flipchart" odmah nakon što ste svoju ideju izrekli. Dok grupa ne završi raspravu koja je u tijeku, tako da se može posvetiti novom prijedlogu, Vi možete zapisanu ideju razraditi ili napisati korake koji vode do rješenja.

Da li ste saslušani tijekom grupnog rada ili sastanaka isto tako ovisi o tome koliko jasno izražavate svoje prijedloge.

Kada je riječ o komunikaciji na radnom mjestu, Vaš glas na sastancima će se čuti ako govorite glasnije no uobičajeno, izravno vezano uz temu i samouvjereno.

Ljubaznost Vas vjerojatno neće odvesti daleko. Mnogi nastoje izbjeći da ih drugi dožive arogantnima, pa izjave počinju na način: "Nisam siguran da li bi se ovo moglo napraviti, ali..." Ili: "Vjerojatno ste već i sami razmišljali o ovome, no...". Izjave poput navedenih mogu rezultirati tako da Vam ostatak rečenice nitko ne sasluša do kraja.

Zadatak vođe tima, ili menadžera u ovakvim situacijama jest da vješto promatraju proces rada grupe i vode računa o svim individualnim doprinosima. Voditelj treba priznati doprinos pojedinaca i ohrabriti druge članove grupe na proaktivno sudjelovanje.

Najjednostavnije je dati riječ svim učesnicima redoslijedom, kako bi mogli dobiti vrijeme za iznošenje svojih prijedloga.

No, sudionici mogu biti pod dojmom prethodnog govornika, a vrlo vjerovatno neće izreći neslaganje ako je to netko hijerarhijski iznad njih. Stoga je ponekad bolja ideja zamoliti sudionike da napišu svoje ideje, mišljenja ili prijedloge – prije ili tijekom sastanka.

Još jedna opcija je ono što japanci nazivaju "nemawashi": voditelj sastanka sastaje se prije dogovorenog termina nasamo sa svim učesnicima. Na početku rada grupe voditelj prezentira različita mišljenja, još uvijek ne govoreći čija su.

Na taj način osigurano je da su svi prijedlozi uzeti u obzir, nakon prihvaćanja nečije ideje može se imenovati i osoba, no sačuvan je i "obraz" onih čiji prijedlozi nisu uvaženi.

Kako biste "izvukli" ideje od onih kojima možda treba malo više vremena za razmišljanje, kao vođa tima ili menadžer možete reći svim učesnicima da, npr. ako se do sutra ujutro još nečega sjete, uvijek to mogu zapisati i ostaviti na Vašem stolu...

Na ovaj način možete biti nagrađeni idejama i inovacijama u daleko većem omjeru od samo onih izrečenih tijekom samog radnog sastanka.

Poslovne trenerice organiziraju trening "Osobna učinkovitost", koji će se održati 16. lipnja ove godine, 18. lipnja "Umijeće pregovaranja", a 20. lipnja "Sedam metoda rješavanja problema". Više informacija o treningu i načinu sudjelovanja potražite na www.misliona.hr U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.