Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uspjeh brokera ovisi o razini testosterona

Pokus proveden na mešetarima u londonskom Cityju pokazao je da oni koji na posao dođu s povišenim testosteronom imaju iznadprosječno dobre rezultate tog dana

Burzovni mešetari zarađuju više imaju li visok testosteron, vjerojatno zato što ih muški spolni hormon čini borbenijima i odvažnijima, otkrili su britanski istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Pokus proveden na mešetarima u londonskom Cityju pokazao je da oni koji na posao dođu s povišenim testosteronom imaju iznadprosječno dobre rezultate tog dana. S druge strane, stresni hormon kortizol navodi na oprez i kalkuliranje, otkrilo je isto istraživanje.



Do zarade hormonima
"Iznadprosječno visok testosteron bio je u 90 posto slučajeva dobar pokazatelj uspjeha u dnevnom trgovanju dionica. S druge strane, oni koji su dane počinjali s sniženim testosteronom ili povišenim kortizolom poslovali su s većom dozom sumjičavosti", kaže dr. Coates, koji je i sam bio trgovac dionicama na Wall Streetu.

Dakako, na hormonalne nivoe također su utjecala sama dnevna zbivanja. Nivoi testosterona rasli su i tijekom dana kao posljedica dobitaka, ali i gubitaka, jer oba ishoda pojačavaju želju za natjecanjem.

Jedan od brokera, koji je šest dana zaredom bilježio uspjehe, doživio je u tom razdoblju rast testosterona od 74 posto. Ipak, činjenica je da su u prosjeku uspješniji bili oni koji su započinjali posao s već povišenim testosteronom. S druge strane, kortizol su "pumpali" neizvjesnost i prevrtljivi uvjeti tržišta.

Kod nekih je brokera dnevni nivo kortizola rastao i petostruko, oduzimajući im sav optimizam. Coates upozorava mešetare da nikako ne bi trebali umjetno podizati testosteron u nadi da će poboljšati učinak na burzi.

"Kad testosteron dosegne fiziološki limit, brokeri u njegovoj vlasti postaju nesposobni da se otrgnu žudnji za rizikom. Baš kao što visoki kortizol navodi trgovce da u potpunosti izbjegavaju rizik", zaključuje dr. Coates. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.