Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Danskoj su i djeca porezni obveznici

U zemlji u kojoj se ne isplati utajiti porez i nema korupcije osnovci mogu uz pristanak roditelja raditi četiri sata tjedno, a sa 16 godina 20 sati

Danska je postala prva zemlja Europske unije koja je zakoračila u recesiju nakon što je njezino gospodarstvo zabilježilo pad aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Unatoč tomu, zemlja u kojoj žive najzadovoljniji ljudi na svijetu upravo je Danska. To je rezultat istraživanja u okviru svjetskog projekta proučavanja vrijednosti (World Values Survey) koji financijski pomaže vlada SAD-a, a objavljuju se još od 1981. Zadovoljstvu Danaca pridonijeli su, stoji u izvješću, tamošnja demokracija, socijalna jednakost i miroljubiva atmosfera.

Organizirana zemlja
Pad prodaje novih automobila također ne bi trebalo biti iznenađenje za one koji poznaju ovu zemlju, jer Danci ne samo da obožavaju bicikle, već su zbog sve skuplje nafte u ozbiljnim pripremama za proizvodnju automobila na električnu energiju, odnosno baterije.

Ivan Jurić, koji već 26 godina drži restoran Hercegovina u sklopu zabavnog parka Tivoli u Kopenhagenu, ističe da Danci mnogo rade, da vole raditi, ali da nisu opterećeni materijalnim bogatstvima.

Cijene godišnji odmor i mnogo ih ima vikendice. Danci, inače, mogu raditi već kao djeca i dobiti poreznu karticu. Mogu uz školu raditi četiri sata tjedno uz pristanak roditelja kad navrše 12 godina, a sa 16 godina dvadeset sati.

"Danska je vrlo organizirana zemlja te sam ponosan kad plaćam porez koji mi omogućuje dobre zakone, dobar biznis, školstvo i zdravstvo. Tu se ne isplati utajiti porez, a za one koji to ipak učine kazne su drastične", kaže Jurić. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.