Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zbog štednje Amerikanci rade samo četiri dana

I javni i privatni sektor uočili su prednosti četverodnevnog radnog tjedna, čije bi se koristi trebale odraziti i na društveni razvoj

Zaposlenici gradske uprave u Birminghamu u američkoj saveznoj državi Alabama ove godine nisu dobili uobičajenu povišicu od četiri posto zbog povećanja troškova života.

Umjesto toga dobili su nešto što skoro svi smatraju još boljim – četverodnevni radni tjedan. Novi je radni tjedan stupio na snagu početkom srpnja, a zaposlenici kažu da se poboljšanje u uredu već može primijetiti.

Po tradiciji, američki radni tjedan je dug pet dana osam radnih sati na dan. No četverodnevni, radni tjedan s deset radnih sati dnevno postaje sve popularniji.

Smanjenje kriminala
U državi Wisconsin cestovne službe rade manje dana, u kolovozu će 80 posto državnih službenika preći na četverodnevni radni tjedan, a ta je mjera na razmatranju i u Aljaski, Arkansasu, Idahu i Novom Meksiku.

Čelnici gradske uprave ističu da kraći radni tjedan ne pomaže samo zaposlenicima u štednji benzina, već i umanjuje troškove rada gradske uprave. Ušteda se procjenjuje na oko milijun dolara, a gradonačelnik Langford ističe kako četverodnevni radni tjedan ima i društvenu korist. On očekuje da će roditelji sada više vremena provoditi s djecom, što bi trebalo utjecati i na smanjenje kriminala.

I poslodavci iz privatnog sektora uočili su prednosti četverodnevnog radnog tjedna, pa prema anketi iz svibnja jedna četvrtina američkih tvrtki nudi fleksibilno radno vrijeme kako bi pomogli zaposlenicima rezanju troškova prijevoza. (V.K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.