Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Masai ratnici uče direktore preživljavanju u krizi

Jedno od ključnih obilježja njihove kulture je osjećaj za zajednicu, koji ih drži drži na okupu i čini jačima

Masai ratnici pjesmom i plesom podižu motivaciju britanskih direktora i uče ih kako preživjeti globalnu krizu. Iako bi se tek rijetki sjetili ovakve ideje, nakon što su vođe Masai ratnika posjetili londonski Institut direktora postalo je očito da poslovni lideri mogu dosta naučiti od ljudi koji žive u prirodnom, a često i neprijateljskom okruženju.

Masai ratnici su direktorima kroz niz prezentacija pokazali kako se mogu poslužiti njihovim umijećem vođenja i vještinama te lakše prebroditi teška ekonomska razdoblja.

Podjela odogovornosti
Jedno od ključnih obilježja njihove kulture je osjećaj za zajednicu – on ih drži na okupu i čini ih jačima. Bez obzira na godine, svaki član plemena ima svoje odgovornosti i ponosan je jer predstavlja jedan dio plemena.

Kada su posjetitelji upitali što Masai ratnici traže u svom vođi, jedan od starijih pripadnika plemena je odgovorio: "Strpljenje, hrabrost i sposobnost postavljanja pitanja". On je istaknuo da se ista filozofija može primijeniti i u poslovanju.

Njihovi savjeti, tvrde britanski direktori zasad daju odlične rezultate.

Filozofija Masai ratnika sastoji se od pet glavnih točaka:

  • Osluškuj svakoga. Kad odlučiš, pitaj zajednicu što misli.
  • Nada nije metoda, sreća nije strategija. Moraš uvijek biti u vodstvu.
  • Ne upuštaj se u poštenu borbu.
  •    Igraj na područje gdje si stvarno jak.

  • U knjigama je mudrost, ali ne i rješenja.
  • Mijenjaj se ili umri. (V.K.)
  • Izvor:
    The Times

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.