Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Strani modeli teže do američkih viza

Neoženjeni njujorški kongresmen Anthony Weiner čvrsto se zalaže za povećanje broja viza za modnu industriju, a neki kritičari ističu da si tako želi naći djevojku

Sadašnji imigracijski propisi u Sjedinjenim Američkim Državama nalažu da, svaki puta kada manekenke ili manekeni iz inozemstva dolaze na snimanja i revije u Sjedinjene Države, moraju imati dokumente za privremeni rad, odnosno vizu H-1B.

Posebna je to viza za manekene i stručnjake na polju visoke tehnologije, a od 85.000 takvih viza izdanih u prošloj godini, manje od 350 dodijeljeno je manekenima.

Njujorški kongresmen Anthony Weiner zbog toga je izrazio zabrinutost jer bi SAD mogle izgubiti status predvodnice u modnoj industriji, pa broj izdanih viza želi povećati na tisuću godišnje.

Teže nego IT stručnjacima
Demetrios Papademetriou iz Instituta za migracijsku politiku misli da je to "pametna ideja iz jednostavnog razloga: mi zapravo uopće ne znamo kakva je stvarna potreba za manekenima u ovoj zemlji".

Iako pojedini kritičari Weinerovog plana optužuju neoženjenog kongresmena da si ovakvim prijedlogom neposredno želi eventualno pronaći srodnu dušu, on tvrdi da je samo zabrinut za njujorško gospodarstvo.

Ean Williams, direktor tjednika "DC Fashion Week", pozdravlja ovu inicijativu jer smatra da se manekeni suočavaju s više prepreka u tom procesu od primjerice IT stručnjaka.

Privremeno zaposlenje
"Biti maneken je kao da ste privremeno zaposleni. Radite za nekoliko poslodavaca, ali niti jedan od njih neće jamčiti za vas. Zato su oni suočeni s većim izazovom. Modne agencije zapravo ne zapošljavaju modele, već ih samo predstavljaju. Tjedni mode obično traju sedam do deset dana, što znači da se od manekena očekuje da su u zemlji samo tijekom tog kratkog perioda. To za njih predstavlja izazov."

Plan kongresmena Weinera prošao je važnu prepreku kad ga je ranije ove godine odobrio Odbor Zastupničkog doma za pravosuđe.

No, Weiner misli da su šanse da postane zakonom tijekom tekućeg zasjedanja vrlo male. Kaže da će njegovo zalaganje za pomoć modnoj industriji prvo morati pričekati usvojenje sveopće imigracijske reforme. (V.K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.