Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Warren Buffet najveći svjetski filantrop

Warren Buffet koji je svoju karijeru započeo kao raznosač novina u kasnijim godinama donirao je čak 31 milijardu dolara

Što je to što neko društvo čini humanim i civiliziranim nego njegova pomoć potrebitima. Kako se to radi u najvećem svjetskom gospodarstvu, pokazuje niz primjera, a listu najvećih objavio je web portal businesspundit.com.

Najveći među najvećima je svakako kontroverzni milijarder i vlasnik Berkshire Hathawayja Warren Buffett. Čovjek koji zna s novcima, a koji je svoju karijeru započeo kao raznosač novina u kasnijim godinama donirao je čak 31 milijardu dolara, i to Fondaciji Bill & Melinda Gates.

Sredstva namijenjena podizanju životnog standarda
Sredstva su namijenjena poboljšanju obrazovanja u SAD-u kao i podizanju zdravstvenog i životnog standarda. Poznat kao izdašan donator, i sam je osnovao nekoliko fondacija kao što su Howard G. Buffett Foundation, Susan Thompson Buffett Foundation i NoVo Foundation, koje podupiru očuvanje reproduktivnog zdravlja diljem svijeta.

Uz njega, najveći svjetski donatori upravo su spomenuti vlasnik Microsofta Bill Gates koji je zajedno sa suprugom Melindom dosad u razne humanitarne svrhe donirao više od 13 milijardi dolara. Naravno, tu je i jedan od najvećih svjetskih investitora George Soros, koji je osnovao mrežu izvanvladinih organizacija koje podupiru humanitarne projekte, borbu za ljudska prava i nezavisnost medija, a u te svrhu dosad je uložio više od 6 milijardi dolara.

Među velikim američkim donatorima je i Donald Bren, vlasnik četiri milijarde dolara vrijedne Bren Company čija je osnovna djelatnost izgradnja stambenih nekretnina. Svojim novcem je htio ostaviti trag na edukaciju i istraživanja koja se bave očuvanjem ugroženih vrsta i njihovih staništa.

Bren je darovao čak 20 milijuna dolara Irvine Ranchu, a redovito i diskretno daruje imovinu umirovljeničkim domovima i školama. Bernard Osher, osnivač Golden West Financiala, sa suprugom i obitelji, osnivač je Fondacije Bernard Osher u koju su "usuli" 700 milijuna dolara. Ona podupire visoko obrazovanje, umjetnost i medicinu. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.