Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sve više tvrtki u SAD-u dopušta ležerno odijevanje

"Ležerni petak" polako, ali sigurno, seli se i na ostale dane u tjednu

Jedan od najkontroverznijih trendova u povijesti mode, posebno u muškom odijevanju, počeo je, u stvari, takozvanim "neformalnim petkom".

Ukratko, posljednji dan radnog tjedna zaposlenicima se počelo dopuštati (naravno, tamo gdje su dobro radili i uopće bili dobri) da navuku sportsku obuću na stopala i da otkopčaju famozne bijele ovratnike s kravatama.

A onda su se neki od gospode, recimo poneseni ovom slobodom, zaboravili pa su počeli na kolegije i druge sastanke menadžersko-upravnih tijela u ponedjeljak ujutro, izravno, s vikenda u prirodi, dolaziti u kratkim hlačama.

Prije zbog ležernog odijevanja prijetio otkaz
Prije im je za to prijetio otkaz, u boljem slučaju bili su otpravljeni doma da se presvuku i vrate natrag. Ali, u ne malo tvrtki šefovi su počeli šutke ili uz nešto malo gunđanja prelaziti preko toga pa čak sami koristiti ovu malu ali slatku slobodu i potkopavati dosadašnji tabu nošenja kratkih hlača.

I tako, počevši od ponedjeljka, ova sloboda počela se u SAD, posebno na jugu, širiti tokom "dugih toplih ljeta" i na druge radne dane.

Kada je prije petnaestak godina poznati američki pravnik Hyman Gross predlagao da se omogući nošenje kratkih hlača na poslu, šef mu je odgovorio da je pomiješao lončiće i da "tvrtka nije plaža". Nije vrijedilo ni pozivanje na britanski pragmatizam i džentlmene koji su prihvatili nošenje kratkih hlača u kolonijama Africi i Aziji - šef je bio tako izričit da je Gross, kako sam kaže, "odustao od prijedloga i nije ga više spominjao".

Bolje rade ako su na vrućini ležernije odjeveni
Od tada stvari su se dosta promijenile i u ne malom broju američkih kompanija zaposleni, koji su bili obvezni da nose odijelo i kravatu izborili su pravo na kratke hlače, tokom ljeta ili barem u određene dane, s temperaturama višima od normale. A u još većem broju tvrtki o tome se razmišlja, diskutira, konzultiraju viši nivoi u hijerarhiji.

U tim raspravama spominju se mnogi argumenti, ne samo oni s britanskim džentlmenima, čak i fenomen globalnog otopljavanja, odnosno "nužda koja zakon mijenja". Usprkos tome, mora se priznati, u većini kompanija, kancelarija, banaka, bolnica, kratke hlače se i dalje ne smatraju dopuštenim dijelom garderobe.

Nasuprot tome, jedna reklamna agencija iz Salt Lake Cityja ovog ljeta je zabranila svim zaposlenima da nose duge hlače. Jer, kažu šefovi tvrtke, zaposleni će sigurno bolje raditi ako su na vrućini ležernije odjeveni i ne znoje se. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.