Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britanski MI5 regrutira gay agente

Do ranih 90-ih muškarce i žene homoseksualnog opredjeljenja rijetko se zapošljavalo u diplomaciji ili državnoj sigurnosti

Britanska služba MI5 odlučila je zaposliti veći broj agenata homoseksualne orijentacije, slijedeći tako primjer tolerancije kojeg su već pokazale mnoge britanske investicijske banke i poslodavci u privatnom sektoru.

Štoviše, agencija je čak angažirala i lobističku udrugu koja se zalaže za prava gay osoba, a otvorit će svoje ured kako bi pružali podršku gay agentima.

Ova odluka predstavlja svojevrsni presedan u britanskom establihmentu, budući da se do ranih 90-ih muškarce i žene homoseksualnog opredjeljenja izbjegavalo zapošljavati na "osjetljivim" radnim mjestima, poput onih u diplomaciji ili državnoj sigurnosti.

Širenje baze životopisa
Do tada je bilo uvriježeno mišljenje da bi gay agenti bili ranjiviji na ucjene ili da bi gay diplomati mogli zaoštriti odnose s državama koje ne toleriraju homoseksualnost, koja se u Britaniji slobodno izražava od 1967. godine.

Čelnici MI5 objasnili su kako je došlo vrijeme da se agencija otvori prema društvu i potencijalne zaposlenike počne tražiti i među običnim pukom, a ne isključivo među diplomantima prestižnih Sveučilišta te na taj način proširi svoju bazu potencijalnih kandidata i mrežu poznanstava.

U tu svrhu potrebno je razviti toleranciju prema svim društvenim slojevima, kako u javnosti tako i unutar organizacije.

Angažman lobista zato podrazumijeva i stvaranje pozitivnog radnog okruženja za sadašnje i buduće gay zaposlenike. (V.K.)

Izvor:
The Financial Times

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.