Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sijedi strop

Realnost dobne diskriminacije, ma koliko je Ustav i Zakon o radu zabranjivao

Tema naše ovotjedne kolumne potaknuta je elektroničkom poštom koja nam je stigla iz Rijeke. Naša čitateljica piše: "Nezaposlena sam, uz aktivno traženje posla od 2006. godine. Rođena sam 1953. godine, ali u životopisu kojeg šaljem potencijalnim poslodavcima navodim da sam rođena 1959. godine. Predamnom nije blistava karijera, ali sam spremna na usavršavanje u bilo kojem obliku koji bi mi pomogao da se zaposlim i budem zadovoljna i ispunjena poslom kojeg obavljam. Spremna sam i na promjenu mjesta stanovanja, samo kad bih dobila posao..."

Da ne duljimo, bit pisma je konstantno suočavanje s dobnom diskriminacijom žene sa srednjom stručnom spremom, koje je vrlo prisutno i obeshrabrujuće u potrazi za poslom, i to zapošljenjem u smislu osiguravanja egzistencije.

Osim "staklenog stropa" s kojim se susreću žene pri napredovanju, možemo govoriti i o pojmu "sijedog stropa", zar ne?

Iako su sve vrste diskriminacije zabranjene Zakonom o radu, iako Vam Ustav RH garantira ista prava bez obzira na dob – Vi koji ste "premladi" ili "prestari" jako dobro znate kako stvari funkcioniraju u praksi.

Znate i koliko su društveno (ne) odgovorni poslodavci koji imaju krasne brošure kojima opisuju svoje napore u zaštiti okoliša. No, znamo i da bi svaki eventualni sudski postupak protiv poslodavca koji Vas dobno diskriminira bio spor, skup i dugotrajan, tako da je istjerivanje pravde po Zakonu o radu i Ustavu vjerovatno zadnje što Vam pada na pamet. I toga su neodgovorni poslodavci vrlo svjesni...

Koliko je netko star kada je "prestar"? Koliko je netko mlad da bi bio "premlad"? Slušajući mlade ljude u potrazi za poslom, čule smo izjavu: "Poslodavcima bi bilo najdraže da imam 27 godina starosti, radno iskustvo četrdesetogodišnjaka i znanje o poslu barem približno svom šefu – ali nikako i veće od njega."

I istraživanje koje je proveo MojPosao 2006. godine potvrđuje zabrinjavajuće učestalo dobno diskriminiranje, kako ljudi ispod 30 godina starosti, tako i onih iznad 40 godina starosti, a užasava podatak da je 30 posto ispitanih prilikom traženja posla dobilo eksplicitnu odbijenicu zbog dobi.

Možemo se zgražati do mile volje, no realnost je upravo ovakva kako smo je opisali. Ako ste žena, imate "nešto malo više" od 40 godina, što Vi možete učiniti kako biste barem došli u ravnopravnu priliku s ostalim kandidatima za posao kojeg želite? Možete i morate se truditi još više prilikom potrage za poslom!

Evo nekoliko brzih savjeta:

  • Kada pišete životopis, radije ga napravite u funkcionalnom nego u kronološkom obliku. Navodite opise radnih mjesta i zadatke koje ste obavljali, umjesto vremenskog raspona.
  • Navedite prijašnje radno iskustvo koje je relevantno za posao za kojeg se natječete, sve ostalo možete staviti na kraj životopisa u rubriku "ostalo radno iskustvo".
  • Ograničite svoje nabrajanje radnog iskustva: 15 godina unatrag za menadžerske pozicije, 10 godina za poslove srednje stručne spreme, 5 godina za high-tech poslove.
  • Na razgovorima naglasite svoju fleksibilnost i radni elan, ne ističite toliko godine radnog iskustva u tim-i-tim tvrtkama.
  • Naglasite koje su Vaše prednosti za poslodavca: usredotočenost, radni elan, predanost na radnom mjestu, pouzdanost, stabilna i realna očekivanja od radnog mjesta i potkrijepite te izjave nekim primjerima iz svog radnog života.
  • Da, ako mislite da će Vam napisana godina rođenja onemogućiti prvi razgovor s poslodavcem – slobodno slažite! Nemojte je ni napisati! Ali, ako i dođete na razgovor, jasno i recite zašto ste to učinili.

    Uz sve navedeno, nemojte dozvoliti da Vam eventualni početni neuspjeh postane dobar izgovor za smanjenje aktivnosti traženja posla. Radite na sebi, razvijajte svoje snage i radite na tome da svoje slabosti prepoznate i promijenite. Raspitajte se na Zavodu za zapošljavanje o mogućnostima dokvalifikacije, prekvalifikacije ili dodatnih edukacija. I budite vrlo, vrlo uporni.

    Jer, stigao nam je i drugi mail od iste čitateljice: "Bila sam u Zagrebu na razgovoru za posao. Iako mi ponuđeni vid nagrađivanja nije baš bio potpuno zadovoljavajući, prihvatila sam posao, u nadi da ću radom opravdati svoje sudjelovanje u projektu i ostvariti bolje uvjete. Vaše upute pomogle su mi u stvaranju odluke i dale mi odgovor da moja razmišljanja o traženju posla nisu nemoguća!".

  • U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.