Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najpopularnija zanimanja u SAD-u

Na ovogodišnjoj rang-listi najpopularnijih zanimanja u SAD-u časopisa U.S. News & World Report uglavnom se nalaze zaposlenici u zdravstvu i inženjeri

Na ovogodišnjoj rang-listi najboljih zanimanja u SAD-u uglavnom se nalaze inženjeri i medicinski zaposlenici, dok su među njima najbolje su plaćeni inženjeri i stomatolozi. Donosimo neka od najpopularnijih zanimanja prema popisu objavljenom časopisu U.S. News & World Report.

Audiolog
Među ovogodišnjim najpopularnijim zanimanjima nalazi se i audiolog - liječnik specijaliziran za proučavanje sluha. Audiolog provodi procjenu ukupnog sluha i određuje je li slušno pomagalo uopće potrebno te savjetuje pomagala koja nagluhoj osobi mogu pomoći u poboljšanju komunikacije. Njihova godišnja prosječna zarad u SAD-u iznosi 64,500 dolara.

Medicinsko-laboratorijski tehničar
Medicinsko-laboratorijski tehničari i inženjeri provode razne analize krvi, mokraće i drugog biološkog materijala, što pomaže liječnicima u otkrivanju i liječenju bolesti. U svom radu sve češće upotrebljavaju kompjutorizirane aparate koji mogu sami napraviti brojne analize, pa često provode vrijeme u svojim uredima. Godišnje u SAD-u zarađuju oko 53.300 dolara.

Poslovni trener
"Coaching" ili trening se na zapadu razvio kao spoj konzultantskih i mentorskih usluga. Vrlo je razvijen u SAD i Velikoj Britaniji, a sve češće ga se prakticira i u ostatku Europe. Godišnja zarada im u SAD-u iznosi oko 63.200 dolara.

Stomatolog
Stomatolog je jedan od najbolje plaćenih zanimanja. No, i školovanje za to zanimanje je poprilično zahtjevno. Iako u SAD-u stomatolozi ponekad, kao i liječnici, tjedno odrade i do 60 sati, prednost je u tome što su traženi pa mogu seliti tamo gdje žele. Godišnja zarada im iznosi oko 120.864 dolara, a još i više ako su ortodonti.

Inženjer
Da se na listi najbolje plaćenih i najpopularnijih poslova u SAD-u nalaze i inženjeri, uopće ne čudi. Njihova prosječna plaća iznosi 90.900 dolara. Uz informatičke inženjere, najtraženiji su biomedicinski inženjeri te nuklearni inženjeri. (A.T.)

Izvor:
usnews.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.