Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Umjetnost prijevare, društveno odgovorno poslovanje i kvaliteta radnih odnosa unutar tvrtke

SA 8000 – daleka budućnost?

Skandal oko akcije "Indeks", čini se, nije nikoga previše iznenadio. Prijevare koje su se godinama odigravale svima su bile, barem po pričama, poznate.

Poznato Vam je i da srednješkolci prepisuju sa "šalabahtera", pojavljuju se plagijati u studentskim, čak i radovima za više akademske stupnjeve, do boljeg posla najlakše se dolazi – nepotizmom, a i napredak na radnom mjestu lakši je ako imate prave ljude na pravim mjestima.

Početkom godine jedan od svjetskih bestsellera na engleskom govornom području bila je knjiga koja opisuje prijevare na poslu – od toga kako falsificirati svoj životopis do toga kako doći do boljeg posla na sve, samo ne ispravne načine.

Prijevare su, u većem ili manjem omjeru i dio poslovanja nekih tvrtki. Da li se zaista i isplate? Dugoročno gledano, sasvim sigurno, varalice će platiti cijenu učinjenoga u izgubljenim poslovima, ozračju krivnje i poremećenim poslovnim odnosima.

Građenje dobrog i uspješnog poslovanja temelji se na povjerenju. Ponovo govorimo o društveno odgovornom poslovanju i aspektu kvalitete odnosa na radnom mjestu koje DOP obuhvaća. Tražite li novi i bolji posao, svakako proučite svog budućeg poslodavca i u ovom pogledu.

Pri tome obratite pažnju: poslovati društveno odgovorno ne znači samo dati pokoju donaciju, sponzorirati neki sportski klub za djecu ili povećati plaću djelatnicima tako da koliko-toliko prati inflatorna kretanja.

Poboljšanje radnih odnosa unutar tvrtke može se i normirati, norma se zove SA 8000 a razvila ju je Međunarodna organizacija za društvenu odgovornost SAI. SA 8000 uključuje široki spektar poštivanja ljudskih prava koja su dijelom raznih međunarodnih konvencija, deklaracija i normi.

Pitate se što to konkretno znači na radnom mjestu? Evo i primjera: nedavno smo od naših partnera dobile dopis kojim od nas, kao dobavljača, traže izjavu o usklađenosti s normom SA 8000. Naš partner se, očito, želi certificirati po ISO 9001 i SA 8000 normi, a mi to, kao dobavljač možemo samo podržavati i poštovati.

U krajnjoj liniji, ako se normi ne pridržavamo, i ne moramo biti drugi put odabrane kao dobavljač, zar ne? Tražilo se da potvrdimo primjenu slijedećih načela u poslovanju, citiram:

"Tvrtka/obrt:

  • ne zapošljava niti podržava rad djece mlađe od 18 godina
  • ne provodi i ne podržava prisilni rad
  • omogućuje sigurno i zdravo radno okruženje i poduzima odgovarajuće mjere za sprječavanje nezgoda i ozljeda na radu
  • poštuje pravo svih zaposlenika na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja
  • ne provodi i ne podupire niti jedan oblik diskriminacije
  • ne primjenjuje niti jedan oblik disciplinarnih mjera
  • daje naknadu za prekovremeni rad i ne potiče prekovremeni rad
  • propisuje radno vrijeme i pravo na odmor u skladu sa zakonom
  • ne propisuje plaću nižu od državnog i industrijskog minimuma."

    Što to znači? Znači da kao potrošač možete birati proizvode koji imaju oznaku SA 8000 (u Hrvatskoj su još vrlo, vrlo rijetki...). Kao posloprimac moći ćete birati tvrtku koja posluje na ovakav način, i savim sigurno biti puno zadovoljniji na radnom mjestu. Kao tvrtka, možete birati dobavljače i partnere prema ispunjavanju uvjeta ove norme.

    Ako ste poslodavac – pred Vama je puno posla kako biste ispunili sve uvjete i uspjeli se certificirati – popis uvjeta uistinu je dugačak, no ako već niste, za koju godinu postat ćete itekako svjesni potrebitosti primjene ovih normi u poslovanju.

    Put jest zahtjevniji, no dugoročno puno isplativiji. Samo poslovanje po normi SA 8000 ima i učinak širanja, jer takva tvrtka na tržištu traži poslovne partnere koji su bliski normi, potičući ih na taj način i na stjecanje.

    Situacija je poprilično jasna ako govorimo i o problemima regrutiranja i zapošljavanja kadrova koji nedostaju na tržištu: SA 8000 veliki je plus – i za zadržavanje ključnih ljudi na ključnim pozicijama.

    Kao posloprimci, ipak ćemo se imati čemu nadati: složeni i integrirani sustav SA 8000, iako utemeljen na dobrovoljnoj osnovi pristupa, bit će sve prisutniji i u Hrvatskoj, i možda ipak – ne baš tako daleka budućnost...

  • U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.