Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što djeca žele biti kad narastu?

Mlađi sanjaju da će postati superheroji ili popularni likovi iz crtića, a stariji očekuju enormne zarade

Djeca obično imaju grandiozne planove o tome što bi htjeli jednoga dana htjeli raditi, a gotovo nikakva saznanja o tome koliko su ti poslovi plaćeni.

Dječja naivnosti i mašta razlog su zašto se većina djece razočara onoga dana kada odrastu i shvate koliko malo zarađuju na svom poslu iz dječjih snova ili koliko je naporno biti balerina.

Američko istraživanje provedeno nad nekoliko stotina djece u dobi od 5 do 12 godina pokazalo je da 21 posto petogodišnjaka kad odrastu žele biti superheroji. Istovremeno, zanimanje superheroja najpopularnije je među djecom predškolske dobi, a najveći broj njih želio bi biti Spiderman.

Želi biti Spužva Bob Skockani
Tek su tri ispitane djevojčice odgovorile kako bi kad odrastu željele biti princeze, a jedno se dijete nada da će u zreloj dobi postati Spužva Bob Skockani.

Šestogodišnjaci pak razmišljaju realnije, pa bi 15 posto njih željelo postati vatrogascima jer smatraju da oni dosta zarađuju. Istovremeno, jednaki postotak petogodišnjaka želio bi raditi posao policajca.

Teško da dječju maštu mogu pomutiti statistike Američkog zavoda za zapošljavanje prema kojima vatrogasci godišnje zarade nešto više od 42.000, a policajci nešto više od 48.000 dolara.

Zapravo, kada im se spomenu takve brojke, djeca su još sretnija. Naime, istraživanje je pokazalo da iz perspektive predškolske djece policajci godišnje zarađuju 29 dolara, odvjetnici 59, a profesionalni plesači "čak" 165 dolara.

NASA dobro plaća?
Starija djeca pak smatraju da su plaće u nekim zanimanjima znatno više od realnih. U prosjeku, 11-godišnjaci smatraju da astronauti zarađuju 362.000 dolara, pisci 211.000, a profesionalni plesači 116.000 dolara.

U realnosti pak astronauti prema podacima NASA-e zarađuju tek 87.000, dok pisci zarađuju oko 42.000, a profesionalni plesači oko 40.000 dolara godišnje.

Za onu djecu pak koja se nadaju velikoj zaradi, autori istraživanja preporučuju zanimanja sportaša, hollywoodskog glumca, rock zvijezde ili anesteziologa. Naime, Tiger Woods je u 2007. ukupno zaradio 100 milijuna dolara, dok je David Beckham potpisao ugovor na 250 milijuna dolara. Inače, Woodsov nosač palica također je dobro plaćen pa je lani zaradio 1,27 milijuna dolara.

Brojne mogućnosti
Što se pak glumaca tiče, poznato je koliko novaca mnogi od njih zarađuju. Johnny Depp je zaradio 92 milijuna u 2007., Tom Hanks 74 milijuna, a Nicole Kidman 28 milijuna, dok prosječni glumci u SAD-u zarađuju tek nešto više od 45.000 dolara.

Za "normalne pojmove" daleko najveću plaću imaju kirurzi i anesteziolozi, a ona iznosi oko 184.000 dolara.

Međutim, budući da se mladima danas pružaju zaista brojne mogućnosti, neki mogu i ostvariti većinu svojih dječjih snova, osim ako naravno ne inzistiraju biti Spužva Bob ili Spiderman. (V.K.)

Izvor:
Forbes

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.