Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Globalna kriza promijenila listu najbogatijih

Neki od najbogatijih drastično su osiromašili

Zabrinutost građana zbog pada cijena dionica dijele i neki od najbogatijih ljudi svijeta. Kriza koja u različitim oblicima traje već godinu dana "napravila je reda" na popisu najbogatijih, a neki od njih drastično su osiromašili.

Maurice Greenberg, bivši predsjednik AIG-a, dobar je primjer.

Propale dionice
Na Forbesovoj listi 400 najbogatijih za 2007. godinu Greenberg je bio 135. najbogatiji Amerikanac. Tada je imao 2,8 milijardi dolara, no nezgodno je što je većina njegova bogatstva bila vezana uz AIG. AIG se velikim dijelom prodao američkoj vladi po sistemu "daj što daš" da bi dobio novac i ostao likvidan.

Greenbergovo mjesto na ovogodišnjem popisu 400 najbogatijih? Nema ga. Ne samo da ga nema na listi nego AIG-ova dionica pada i dalje.

"Gradio sam, s drugim dioničarima, 35 godina kompaniju koja je postala jedna od najuspješnijih u povijesti. Menadžeri su nas stalno uvjeravali da je sve pod kontrolom. Ništa nije bilo pod kontrolom", žali se Greenberg.

Nisu više na Forbesovoj listi
No nije on jedini. Prošle su godine otac i sin Leslie i Louis Gonda obojica bili na Forbesovoj listi. Sin Louis vrijedio je 1,7 milijardi dolara, a otac Leslie 1,4 milijarde. Danas nijedan od njih nije milijarder.

Obiteljski tim osnovao je International Lease Finance, kompaniju koja je iznajmljivala zrakoplove. Kad su je prodali AIG-u, bili su obilato nagrađeni dionicama. Steven Udvar-Hazy osnovao je International Lease zajedno s obitelji Gonda.

Na popisu za 2007. godinu bio je na 79. mjestu sa 4,1 milijardu dolara. Danas je na 147 mjestu sa "samo" 2,8 milijardi. Ernest Stempel još je jedan od onih koji su svoju sudbinu vezali uz AIG.

Prošle godine imao je 1,7 milijardi dolara i bio je 286. na popisu najbogatijih. Danas nije ni među prvih 400. Ernest Rady prošle je godine imao 2,1 milijardu dolara, a danas ni on nije među 400 najbogatijih. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.