Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Praznici/nerad = pad produktivnosti?

Tko rano rani – produktivniji je!

Nakon praznika, neradnih dana i mini godišnjih odmora uvijek se čini težim vratiti se u poslovnu top formu. Još kad se tome pribroji i jutarnja hladnoća... Najljepše bi bilo ostati u toplom i udobnom krevetu, zar ne?

S druge strane, svjesni ste da je počela i nova poslovna godina, planovi i zadaci ne mogu čekati da Vama poraste inspiracija za rad (a trenutno Vam je teško i ustati se ujutro iz kreveta i krenuti na posao...).

Kako se pokrenuti?
Mogle bi napisati mnoštvo dobrih i korisnih savjeta kako se može proraditi na poboljšanju vlastite produktivnosti, no za ovaj tjedan odabrale smo jedan, možda i neočekivan, savjet: ustanite ranije!

Naš savjet je da Vam dan počne u pet ujutro. Ne kaže se uzalud: "Tko rano rani, dvije sreće grabi". Mnogi vrlo uspješni ljudi poznati su i po tome što rano ustaju. Što sve možete napraviti od pet do sedam? Jako puno toga, vjerujte mi.

Dakle, umjesto da odgađate susret s napornim poslovnim danom tako što sanjarite u krevetu do posljednjeg trenutka, jureći kroz dom i žureći na posao (a kasnite, da, kasnite...), sjednite i razmislite malo o svojim rutinama odgađanja ustajanja.

Da li je to kasno lijeganje? Kada se budilica oglasi, koliko puta uključujete "snooze"? Čekate li zadnji mogući trenutak za ostati u krevetu, odgađajući maksimalno? Na kraju, kad sve zbrojite, cijelo jutro Vam je otišlo na "razbuđivanje"? Možda je to u redu tijekom vikenda, no zaista je i vrlo loša navika za radne dane.

Ugasite funkciju "snooze"
Odlučite li ipak pokušati s ranijim ustajanjem, upotrijebite nekoliko trikova za pravovremeno buđenje: odmaknite budilicu od kreveta. Ugasite funkciju "snooze" ili nabavite budilicu, ne koristite mobitel – ta funkcija zaista nema nikakvog smisla.

Jedna poznanica nam je priznala da budilicu ostavlja u kupaoni: kada ustane i dođe do nje kako bi je ugasila, odmah i ostane u kupaoni i obavi jutarnju toaletu. Nakon toga je već vrlo, vrlo budna.

No, najvažnije je da pronađete sami sebi dobar razlog. Ustati u pet ujutro samo kako bi sami sebi dokazali da to možete baš i nije razlog koji će trajati. Navečer napravite plan za sljedeće jutro: platit ću račune, početi čitati knjigu koja mi mjesecima stoji na noćnom ormariću, vježbat ću prije posla, ili slično. Neka to bude nešto što činite za sebe, ne za druge ukućane.

Odlučite li se priključiti onima koji rano rane, uvidjet ćete da imate više vremena za privatne aktivnosti poslije posla, da ste manje pod stresom, da ste obavili više toga u jednom danu i da se jednostavno osjećate učinkovitijima.

Dobro Vam jutro! U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.