Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako ostvariti novogodišnje odluke?

Kako odabrati ono što je za Vas efikasnije?

Ne možemo odoljeti a da još malo ne dodirnemo temu novogodišnjih odluka. Kao što smo i ranije rekle, većina njih ne doživi niti kraj siječnja – iz više razloga, svih onih koji mogu i svaku poslovnu odluku učiniti neodrživom. Možda Vaši ciljevi jednostavno nisu SMART, možda uopće nemaju veze s Vašom osobnom misijom, možda donešene odluke spadaju u Paretovih 80%...

Pitanje o kojem možete promisliti je:
da li je bolje postaviti sebi određeni cilj ili kreirati novu naviku?

Možemo to promatrati i na primjeru prestanka pušenja, ako se već niste riješili te – sada krajnje nepoželjne – navike. Prestati pušiti do travnja jest velik cilj, no ujedno je i kreiranje mnoštva malih ili velikih, ali novih navika, zar ne? Možda ćete umjesto kave piti čaj, pauzu u radu popuniti razgovorom s kolegama umjesto odlaska u rezervat za pušače, ili izbaciti pepeljare iz auta.

Pristupite li prestanku pušenja tako da umjesto nametanja krajnjeg cilja odmah i na prvu, planski pristupite mijenjanju navika koje Vas navode na pušenje. Manjim ćete koracima koje radite iz dana u dan, svaki dan – brže, sigurnije i pouzdanije doći do cilja.

Obzirom da od prije tri mjeseca pripadam kategoriji nepušača nakon dugogodišnjeg staža, itekako sam svjesna svih navika koje su morale biti izmjenjene.

Odvojite važno od nevažnoga
Kada i razmišljate o svojim ciljevima za 2009. godinu, ako to radite kako treba, vjerovatno ste već prošli bolnu fazu promišljanja, odlučivanja i odabrali neke koji su važni. Naravno, posao nije gotov ako ih niste stavili na papir – ovaj dio procesa većina nikad ne realizira. Prijeđete li uspješno i ovaj prag, već ste povećali svoje šanse za ostvarivanje zamišljenoga. No, kako se godina dalje kalendarski pomiče, nekako jedan po jedan cilj blijede i čak se više ne čine tako važnima. Upravo zato i govorimo o kreiranju navike – navike jednostavno ostaju duže!

Krenite malim koracima
Još nekoliko primjera: umjesto obećanja da ćete ove godine učiti npr. španjolski, možete se obvezati sami sebi svaki dan naučiti po dvije nove riječi. Ili, umjesto izjave "bit ću u boljoj formi", prionite trbušnjacima svaki dan nakon ustajanja po deset minuta. Niste do sad stizali čitati niti jednu knjigu u šest mjeseci? Umjesto: "čitat ću jednu knjigu mjesečno", obvežite se pročitati deset stranica na dan i definirajte po mogućnosti vrijeme, bilo to navečer prije spavanja ili ujutro (ustanite ranije!) prije ustajanja.

Veliki ciljevi lijepo i gordo zvuče, no kako biste uspješno došli do njih, pristupite im planski i razlomite na manje zalogaje. Što još pomaže? Obvežite se javno (prijateljima, obitelji, partneru), počnite malim koracima i pažljivo i oprezno koračajte, proučite svoje navike i ustaljene radnje i mijenjajte ih ako je potrebno (ili usvojite nove) i ostanite intenzivno fokusirani na cilj tijekom jednog mjeseca – dok se ne formira nova navika.

Kada jednom usvojite novu naviku, možete graditi na njoj put koji vodi do većeg i važnijeg osobnog cilja. Ciljevi ili navike, što li je efikasnije za Vas? U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.