Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Robotički kukci opasnost ureda budućnosti

Minijaturni robotički kukci koji se razvijaju u svrhe vojne špijunaže, u budućnosti mogli bi doživjeti svoju "komercijalizaciju", te se predviđa njihova upotreba za špijuniranje suparničkih kompanija

Minijaturni robotički kukci, inteligentni virusi i "pametne bakterije" bit će špijunski alati koji će se u uredima budućnosti koristiti za nadgledanje i neovlašteno prikupljanje povjerljivih podataka, tvrdi se u najnovijem istraživanju tvrtke Canon Europe, koje potpisuje ugledni futurolog Ian Pearson.

Minijaturni robotički kukci koji se razvijaju u svrhe vojne špijunaže, u budućnosti mogli bi doživjeti svoju "komercijalizaciju", te se predviđa njihova upotreba za špijuniranje u uredima suparničkih tvrtki ili umetanje zlonamjerne programske opreme u važne uređaje.

Razvoj umjetne inteligencije
Osim toga Pearson predviđa i razvoj umjetne inteligencije (UI) koja će omogućiti stvaranje sofisticiranijih virusa, a pametne bakterije u iznimno sofisticiranim, inteligentnim uređajima prikupljat će podatke i koristiti ih u uredima.

"Iako ova predviđanja više liče na scenarij nekog hollywoodskog hita, prijetnje sigurnosti neprestano se razvijaju i tvrtke se moraju pripremiti na mogućnost ozbiljne poslovne špijunaže", istaknuo je Adam Gillbe, direktor marketinga Canon Europe.

Započela era mini špijunaže
Kao najveća prijetnja sigurnosti ureda budućnosti navodi se trend proizvodnje malih uređaja za pohranu podataka velikih kapaciteta, kojima zaposlenici iz ureda mogu neopaženo prokrijumčariti goleme količine podataka.

"Ured budućnosti zahtijevati će mnogo višu razinu sigurnosti nego što je to danas. Borba za zaštitu korporacijskih podataka biti će svakako jedan od ključnih zadataka kompanija koje se bave proizvodnjom novih, naprednih tehnologija", zaključio je Gilbe.

Da je era mini špijunske tehnike već počela, ovih se dana vidjelo i na godišnjem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, gdje je predstavljena "WowWee Spyball", robotička špijunska kamera u obliku kugle koja odašilje bežične videosnimke, a moći će se naći u ponudi već od iduće jeseni. (D. P.)

Izvor:
Cannon Europe

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.