Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

A zašto bi Vam uopće bio potreban coach?

Mislite li da su vrhunski sportaši do uspjeha došli samostalno?

Tijekom nedavnog razgovora koji prethodi coachingu, klijentica mi je ispričala komentar svog partnera kada je saznao da se odlučila obratiti coachu. Pitao je zašto coaching - kad je to za nesposobne...

Rade li vrhunski sportaši sami ili s osobnim trenerom? Je li traženje pomoći zbog želje za napredovanjem, bilo osobnim ili poslovnim, znak slabosti? Možete li baš sve sami?

No, krenimo ponovo ispočetka. Kada razgovor o coachingu krene ovim tijekom, uvijek volimo povući paralelu sa sportskim trenerima. Coaching i izvire iz svijeta atletike, u kojem vrhunski sportaši do pobjeda dolaze samo uz rad trenera, coacha, koji im pomaže u razvoju specifičnih vještina, osobina ili snaga.

Uvijek volimo citirati definiciju Sir Johna Whitmorea: "Coaching je oslobađanje potencijala osobe radi maksimaliziranja njenih postignuća."

Proces coachinga fokusiran je na ciljeve klijenta, pospješavanje kretanja prema tim ciljevima i poticanje učenja i promjene – uz rad na samoosnaživanju. No, za razliku od nekih percepcija sportskih trenera, kao osoba koje "muče" sportaše, coaching je partnerski odnos ravnopravnih osoba, utemeljen na obvezi obje strane jedne prema drugoj, ali i uspješnosti klijenta u osobnim i poslovnim ciljevima.

Izlaz iz slijepe ulice
Ma koliko ste jaki kao osobe, uvijek se može dogoditi da imate osjećaj kao da ste u slijepoj ulici. Je li znak slabosti obratiti se coachu, priznati da ste "zaglavili", da stagnirate, ili se osjećate neispunjenima? Je li bolje ostati u toj ulici i udarati glavom u zidove ili tražiti promjenu i put izlaska? Kada je promjena nužna – samo je pitanje vremena, izdržljivosti i rezultata, ako ste naumili sve napraviti sami, zar ne? A nije li u takvoj situaciji brže, bolje i jednostavnije raditi s coachem?

Povucimo paralelu sa željom da imate bolju tjelesnu kondiciju ili da izgubite tjelesnu težinu.

Da, možete se prihvatiti niza popularnih dijeta, no svaki uspješan put savjetuje i povećanu fizičku aktivnost. U redu, možete se penjati do desetog kata pješke svaki dan, bjesomučno pješačiti na posao i s posla, kupiti svu silu sprava koje ćete strateški razmjestiti po domu, no nećete li više napraviti za sebe i brže doći do željenog cilja ako odete na npr. fitness i saslušate plan i program vježbanja koji će za Vas pripremiti osoba koja radi kao instruktor?

Naravno, ako mislite da će Vaša okolina prepoznati angažman coacha kao znak slabosti – nitko i ne mora znati za vaš coaching. Coachu je ionako tajnost obveza, a postignuti rezultati su samo Vaši.

Slično je i s atletičarima: možda znate tko je postigao svjetski rekord u trčanju s preponama na 400 metara, no možemo se kladiti da ne znate ime njegovog ili njezinog trenera… U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.