Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za sreću važniji prijatelji od novca

Dodatnih 5 tisuća dolara povećaju nečiju šansu za osjećaj sreće tek za 2 posto, što je beznačajan utjecaj u odnosu na onaj koji imaju prijatelji ili susjedi

Prijatelji sretnih ljudi imaju veće izglede da i sami budu sretni, a što su bliže jedni drugima to su i sretniji.

Zaključak je to istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta California u San Diegu koji su željeli odgovoriti na pitanje – Što ljude čini sretnijima: novac, sretni suradnici ili sretni prijatelji i susjedi.

Istraživanje je provedeno u sklopu jedne znatno veće zdravstvene studije, kojom se analiziralo emocionalno zdravlje gotovo pet tisuća ljudi, a također je pokazalo da osobe koje znamo barem iz viđenja imaju veći utjecaj na sreću od potpunih stranaca.

Daleko od očiju daleko od srca
Osim toga, osobe imaju 20 posto više šansi da se osjećaju sretno ako je njihov prijatelj, koji živi na udaljenosti do jednog i pol kilometra, također sretan.

Istovremeno, sretan prvi susjed povećava nečiju šansu za sreću za 34 posto. Iz svih prikupljenih podataka Znanstvenici su ustanovili da je sreća zarazna.

Tuga je zarazna
Međutim, zarazna je i tuga, ali u znatno manjoj mjeri. Naime, prilikom istraživanja istraživači su zaključili da jedna depresivna osoba u roku tri mjeseca može oneraspoložiti tri osobe iz svoje bliže okoline.

Želeći istražiti je li nam za sreću važniji novac i prijatelj, znanstvenici su otkrili da dodatnih 5 tisuća dolara povećaju nečiju šansu za osjećaj sreće tek za 2 posto, što je beznačajan utjecaj u odnosu na onaj koji imaju prijatelji, susjedi, pa čak i oni koji su nam daleki znanci.

Znanstvenici otkrili i da mnogo manji učinak od prijatelja na nečiju sreću postižu osobe koje su u braku ili oni s kojima radimo. (D. P.)

Izvor:
British Medical Journal

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.