Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Planiranje karijere i career coaching

Planiranje karijere je proces koji bi trebao trajati tijekom cijelog Vašeg radnog vijeka

Otvorili ste naslovnicu portala MojPosao...Odmah se spuštate niže po središnjem dijelu i koncentrirate se na oglase koji su u skladu s Vašim tajnim željama za novim, boljim, uh-o-tako-dobrim, radnim mjestom.

Izdvojili ste pet, šest, poprilično različitih oglasa zvučnih tvrtki, čine Vam se zanimljivo, primate se posla i u kratkom roku imate pripremljene životopise za sve.

Imate osjećaj da ćete uspjeti? Pa, i ne baš, ali tko ne riskira – ne profitira, tješite se, unaprijed.

Što nije u redu u ovoj priči?
Reći ćete, nije u redu da ste dobili negativan odgovor na sve poslane molbe. Zbog takve izjave mogu Vas samo pitati: a zašto mislite da se to dogodilo? A odgovor je: zato što uopće niste planski pristupili promišljanju o svojoj karijeri!

Planiranje karijere je proces koji bi trebao trajati tijekom cijelog Vašeg radnog vijeka, i u određenom vremenskom okviru obuhvaća odabir zanimanja, pronalazak radnog mjesta, rast i razvoj/uspon u karijeri, moguće promjene karijere i odlazak u mirovinu.

Možda ćete neke elemente ponoviti u par navrata: izbor zanimanja može za nekoga biti jedan i jedini, no isto tako se može dogoditi i nekoliko puta tijekom definiranja ili redefiniranja osobne misije i vizije i ciljeva.

U dobro razvijenim i postavljenim programima za razvoj ljudskih potencijala unutar tvrtke obuhvaćeni su i dugoročni planovi za svakog pojedinog zaposlenika. Imate li sreće i radite za poslodavce koji su posvetili pozornost investiranju u ljudske resurse, spoznat ćete značaj succesion planova, kao i planova koji popunjavanje slobodnih radnih mjesta ili napredovanje zasnivaju na razvoju vlastitih radnika, investirajući u ljude u želji osiguravanja dugoročne uspješnosti tvrtke na domaćem i globalnom tržištu.

No, ako Vam je namjera i doći do radnog mjesta baš u takvoj, gore opisanoj tvrtki, krenite promišljati o svojoj karijeri, napravite svoj plan i tek onda krenite u realizaciju!

Career coaching je i zamišljen kao pomoć u ovome procesu, gdje coach facilitira Vaš put prema osobnim ciljevima i pomaže pri izradi plana karijere, kako u individualnom radu s klijentima, tako i u slučajevima kada tvrtka angažira coacha.

No, manje je važno da li ste odabrali rad s coachem ili ste se odlučili sami prihvatiti posla – u usporedbi s količinom razmišljanja i energije koja je potrebna prilikom izrade vlastitog plana karijere.

Recimo da procesu možete pristupiti u četiri koraka:
1. Promišljanje o sebi (samoprocjena, osobna misija/vizija/ciljevi, vrijednosti, znanja i vještine, željeno okruženje, razvojne potrebe, realitet)

2. Definiranje mogućnosti

3. Pronalaženje adekvatnih rješenja (identifikacija mogućih radnih mjesta, procjena, istraživanje alternativa, dugoročne i kratkoročne opcije)

4. Akcija (razrada koraka potrebnih kako biste postigli svoj željeni cilj, razrada strategije potrage za poslom, pisanje životopisa, popratnih pisama, pripreme za razgovore za posao...)

Ponavljamo, traženje posla ozbiljan je posao. I ako mu pristupite obrnutim tijekom, počevši od gore opisane točke 4., možete se dovesti u situaciju u kojoj počinjete sumnjati u sebe i u sposobnosti koje imate. Ili se osjetiti poput Alise u zemlji čudesa: kako ste samo uspjeli završiti na ovome poslu koji uopće nije za Vas?!?

Krećete li u izradu plana karijere samostalno, oboružajte se strpljenjem i izdvojite dovoljno vremena za temeljito promišljanje. Ako i zapnete, uvijek se možete obratiti coachevima! U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.