Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kraćim radnim vremenom do većeg nataliteta

Canon zaposlenicima u Japanu dopušta da dva puta tjedno odu ranije s posla, kako bi povećali natalitet

U zemlji u kojoj je radni dan od 12 sati uobičajena činjenica, softverski gigant Canon svojim zaposlenicima dopušta da dva puta tjedno odu ranije s posla kako bi povećali natalitet.

Poput mnogih razvijenih zemalja svijeta, Japan potresa neočekivana gospodarska kriza, a kako su kompanije zamoljene da skrate radno vrijeme svojim zaposlenicima, na ovaj način zamoljene su da riješe jedan drugi gorući problem Japana, nizak natalitet.



Radno vrijeme 12 sati
Prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, stopa nataliteta koja bi spriječila izumiranje nacije u Japanu trebala bi iznositi 2.0 djeteta po obitelji, a trenutno iznosi 1,34 djeteta.

U najvećoj japanskoj korporaciji, Keidanren, koja okuplja više od 1.300 kompanija širom svijeta također su odlučili puštati svoje zaposlenike ranije s posla, ne bi li ih potaknuli da učinkovitije rješavaju ovaj gorući socijalni problem.

U Japanu, čije stanovništvo brzo stari, jedan od glavnih razloga niskog nataliteta je radno vrijeme od 12 sati. Osim toga, niskom natalitetu pridonose još neki drugi faktori poput, visokih troškova života te socijalna neosjetljivost prema majčinstvu. (D. P.)

Izvor:
CNN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.