Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tijekom duge i bezuspješne potrage za poslom: glavu gore!

Najteži dio dugotrajnog traženja posla je zadržati pozitivan pristup i stav kada se sve oduži i počne brojati u mjesecima

Trenutno stanje gospodarstva, kada riječ recesija sijeva s naslovnica novina, kada se sam spomen nastupanja težih poslovnih vremena može iskoristiti za smanjenje broja zaposlenih, može nam ostaviti dojam da je potraga za poslom nemoguća, nedostižna i sasvim sigurno osuđena na neuspjeh.

Nalazite li se u situaciji u kojoj ste zaista već godinama u potrazi za poslom svog života, upravo se spremate na promjenu ili ste upravo dobili/dali otkaz, nadam se da ste pročitali naš raniji tekst o potrebi planiranja karijere. Nažalost, ovaj proces može Vam postati i vrlo težak i poguban za samopouzdanje.

Pozitivan stav
Najteži dio dugotrajnog traženja posla je zadržati pozitivan pristup i stav kada se sve oduži i počne brojati u mjesecima. A što je najbolje, zadržati pozitivan stav je imperativ, i u odnosu na Vaše emocionalno zdravlje kao i zbog dojma kojeg ostavljate na razgovorima s potencijalnim poslodavcima.

Uvijek mi na pamet padne refren jedne pjesme: "Ove ruke mogu, ova glava zna – i nema prepreka..." A nekad je i sama sebi pjevam. Nezaposlenost brojite u mjesecima a ne u tjednima?

Evo nekoliko stvari koje Vam mogu pomoći da glavu držite uzdignutom i onda kad Vam tone među ramena:

  • Ponavljamo, opet i ponovo: pronaći posao ozbiljan je posao. Prionite planski, sustavno i primjenite princip malih koraka – iskoristite resurse koji Vam se nude na internetskim stranicama, u smislu primjera pisanja životopisa, priprema za razgovore i sl.
  • Ako Vam je traženje posla cjelodnevni posao kojem ste pristupili najozbiljnije, morate napraviti pauzu i uzeti odmor, kao da ste na radnom mjestu. Razmislite o tome što Vas najviše opušta i izdvojte par sati tjedno samo za sebe.
  • Radite sve ono što ne biste stigli da radite, na primjer: provodite puno kvalitetnog vremena s djecom, starijim članovima obitelji, primite na sebe kućanske poslove koje niste obavljali dok ste radili, napravite sve one sitne kućne popravke koje ste godinama odgađali.
  • Volontirajte. Da, iako ste trenutno bez posla, možete i te kako biti "korisni". Pronađite neki projekt ili udrugu kojima Vaši talenti ili vještine mogu biti od koristi, razvijajte svoje snage pomažući drugima. Možda prepoznate neke svoje sasvim druge kvalitete.
  • Savladajte neku novu vještinu. Pratite u medijima oglašavanje besplatnih ili povoljnijih seminara, radionica ili tečajeva.
  • Čitajte. Čitajte knjige. Puno knjiga. U knjižnicama i čitaonicama – imaju i sve dnevne novine...
  • Ne zaboravite svoje prijatelje, ljude koji su Vam bliski i koji Vas podržavaju i vole – baš onakvima kakvi jeste.
  • Dan ima 24 sata. Rasporedite i planirajte svoje vrijeme.

  • Upravljanje samim sobom
    Pokušajte ne razmišljati sami o sebi kao o nekome čija je primarna značajka to što je bez posla! Ako ste nezaposleni, o potrazi za posao razmišljajte kao o – "poslu". Ozbiljnom poslu. I to s punim radnim vremenom, u kojem je dobra organizacija pravi temelj za uspjeh. Ako ste zaposleni, morate pronaći vrijeme za traženje drugog posla – opet i ponovo moramo govoriti i o dobrom upravljanju sobom u vremenu. Sami sebi ste dodijelili dodatni, honorarni posao.

    Upravo ste u jeku vrlo složene marketinško-prodajne kampanje za sasvim određen proizvod – sebe same (potrudite se poboljšati proizvod u svim karakteristikama važnim za kupca – poslodavca). A što je najbolje, Vi upravljate tim procesom, Vi ste i vlasnik i direktor poduzeća "ja-tražim-posao d.o.o.", s punom odgovornosti.

    Možda ćete uvidjeti da trebate savladati neke nove vještine, naučiti kako se organizirati i kako planirati, napraviti neke sasvim nove i drugačije prioritete i to-do liste. No, budite svjesni činjenice da će Vam puno toga i odvlačiti pažnju. Možda će čak i sve drugo zvučati bolje od promišljene i planski koncipirane potrage za poslom. No, nemojte gubiti iz vida da Vam je prioritet pronaći posao. Uzdignute glave. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.