Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zbog krize Kalifornija legalizira marihuanu?

Ako kalifornijske vlasti prihvate zahtjev zastupnika Toma Ammiana za legalizacijom marihuane, ta savezna američka država mogla bi godišnje uprihoditi do milijardu dolara od poreza i tako ublažiti utjecaj krize

Zastupnik u kalifornijskom parlamentu i bivši član poglavarstva San Francisca, Tom Ammiano, predložit će potpunu dekriminalizaciju marihuane u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, piše Goran Vugrinec u Jutarnjem listu.

Naime, Ammiano se nada da će iz poreza na "travu" uspjeti namaknuti dodatna sredstva za krpanje proračuna nagriženog svjetskom financijskom krizom. Predviđa da bi ovim potezom Kalifornija dobila i do milijardu dolara, prenose američki mediji.

Prijedlog bi trebao obuhvaćati brisanje svih sankcija za kultiviranje, transport, prodaju, kupnju, posjedovanje i korištenje prirodnog THC-a kao i sredstava vezanih za konzumaciju "trave", no samo za osobe starije od 21 godine.

Porez na "travu" oko 300 kuna
Novim zakonskim amandmanom porez bi iznosio 50 dolara, oko 300 kuna, za jednu uncu ili 28,35 grama marihuane. "Trava" je u Kaliforniji legalna od 1996. godine, ali samo za medicinsku uporabu.

Ova bi preinaka zakona o zlouporabi droga bila prva velika promjena od 2004. godine kada je državni senator John Vasconcellos pokušao s nekoliko amandmana definirati standarde medicinske uporabe marihuane.

Legalizacija ove opojne droge mogla bi, unatoč velikoj želji lokalnih vlasti, naići na brojne prepreke jer se "trava", naime, još uvijek nalazi na saveznoj list zabranjenih supstanci.

Prema izvještaju odvjetnika Jona Gettmana iz 1996. godine, prodajom marihuane te se godine zaradilo više od 14 milijardi dolara. Veliku konzumaciju "trave" potvrdilo je i istraživanje američkog Ministarstva zdravstva iz 2007. godine u kojem je čak 100 milijuna Amerikanaca starijih od 12 godina priznalo da je barem jednom zapalilo "joint". (D. P.)

Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.