Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U krizi su potrebni lideri – i coachevi lidera...

Dobrano smo ušli u 2009. godinu, a već sam početak bio je obilježen tmurnim prognozama. Tvrdim da će ova godina biti i vrlo zanimljiva! Dok se svi mediji natječu u što mračnijim predviđanjima skore budućnosti, nabrajajući propuste, diskutirajući predložene i odbačene planove, ja vidim mnoštvo izazova i mogućnosti. Ova vremena daju i priliku za inovativnost, stvaranje novih rješenja i sagledavanje stvari u pravom svjetlu.

Potrebni su nam lideri
Govorim, naravno, o liderima u gospodarstvu, tvrtkama, no ista potreba za liderima prisutna je i u političkom životu. Sam spomen krize u nas "zamrznuo" je sve aktivnosti, novac ne kola, poslovi se odgađaju u čekanju "boljih vremena", a radnike neki ponovo intenzivno počinju promatrati kao trošak. Ponovo se sve počinje promatrati troškovno, umjesto inovativno...

Lideri su oni koji i u teškim vremenima mogu i znaju okupiti ljude oko ideje, pokrenuti i ljude i procese. A upravo u kriznim vremenima postoji potencijal u ljudima da se, uz prave lidere, okupe oko zajedničkog cilja usmjerenom općem dobru.

"Leadership coaching" – i liderima je potreban coach
Još jedna karakteristika krize je definitivno visoka razina poslovnog pritiska. U ovakvim vremenima – stres caruje. Najčešći uzroci mogu biti: previsoko i neostvarivo postavljeni poslovni ciljevi, loše upravljanje i poremećen odnos privatnog i poslovnog. Kome se lider u krizi može obratiti?

Zašto tvrdimo da su liderima, isturenim stratezima, ali i na primjer, članovima Vlade potrebni coachevi? Lideri su ljudi koji su nam potrebni kako bismo stvarali sutrašnjicu. I potrebni su nam lideri koji su svjesni sebe i daju sve najbolje od sebe. Upravo ovdje "uskače" coaching – kako bi se lider razvio, potrebno je da radi na svom osobnom razvoju, oslobađanju svojih potencijala, rastu.

Leadership coaching pomaže liderima da jasno vide svoju viziju, vjerovanja, vrijednosti ali i da povećaju svoje kapacitete vodstva i utjecaja. I coach je liderima poput ogledala, podrška u vremenima teških odluka ali i sredstvo sagledavanja situacije i mogućih rješenja. A kome je podrška potrebnija danas nego ljudima od kojih se očekuje da nas izvedu iz krize?

Uspješno liderstvo nije veliki solo nastup, već stvaranje okruženja i atmosfere u kojoj će pojedinci svjesno uložiti svoju energiju i sposobnosti kako bi zajedno dosegli ciljeve, koje smatraju i svojima.

Što coaching pruža liderima?
Mogućnost razvoja vještina vodstva, kako bi se liderima omogućilo da pomognu drugima podići svoju razinu odgovornosti i sposobnosti za inicijativu i proaktivan rad, uz svjesno i odgovorno preuzimanje rizika. Osnažuje ih u odnosima s drugim ljudima, u poslovnom i privatnom smislu, rezultirajući u stvaranju atmosfere povjerenja i optimizma. Pomaže im da „otvore vidike“, oslobode procese razmišljanja i izvan konvencionalnog i očekivanog, potičući inovativnost.

Pomaže liderima u boljem razumijevanju dinamike odnosa unutar tvrtke, ali i u međuljudskim odnosima, u svim koracima upravljanja promjenama. Pruža liderima jasnu sliku njihovih obaveza u cjelosti, na način da se ostvari bolje planiranje, otvore nove mogućnosti ali i ojača njihov utjecaj unutar organizacije.

Daje mogućnost liderima da postanu još efikasniji lideri i menadžeri, tako da i sami postanu coachevi, prihvaćajući i usvajajući dokazane prednosti coachinga kao metode. Pomaže im u stvaranju i razvoju osjećaja ujedinjenosti i timske pripadnosti koja će omogućiti snažnu povezanost usmjerenu postizanju koje će nadmašiti zadane ciljeve.

Godina pred nama vrlo vjerovatno bit će vrlo teška za tvrtke, radnike ali i za one koji njima upravljaju – odgovornost će biti težak teret. A zadatak lidera najteži je u tome što treba postati coach koji će utjecati na ljude - kako bi postali efektivniji, angažiraniji i produktivniji u teškim vremenima, u vrijeme promjena svega što se činilo čvrstim uporištem. Jer, upravo to može biti razlika između "preživljavanja" i uspjeha. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.