Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Rješenje za krizu: Tiskanje vlastitog novca

Ideja se svidjela i poduzetnicima jer vlastita valuta osigurava lojalnost potrošača i ohrabruje upotrebu lokalnih proizvoda

Jedna bavarska zajednica na jugu Njemačke odlučila je ekonomskoj krizi doskočiti – tiskanjem vlastitog novca.

U pokrajini Himgau, u blizini Münchena, lokalna valuta Chimgauer postiže fantastičan uspjeh od uvođenja 2006. godine i ne pokazuje znakove slabljenja uslijed ekonomske krize, piše Stjepan Škramić u Poslovnom dnevniku.

Vesele boje
"Entuzijazam raste: mislim da su ljudi u regiji u cjelini pozitivniji nego u ostatku zemlje. Odnos prema euru je jedan na prema jedan, ali postoji mogućnost promjene tečaja ako euro zapadne u teškoće", rekao je Kristijan Geleri, voditelj projekta.

Novčanice vedrih boja u apoenima od jednog, dva, pet, 10, 20 i 50 Chimgauera mogu se nabaviti u 42 mjenjačnice u pokrajini, a primaju ih u 600 lokalnih poduzeća. Geleri je dodao da svaki put kada potrošač promijeni novac tri posto iznosa odlazi za podršku nekog lokalnog projekta prema izboru kupca.

Organizacije profitirale
Od uvođenja tog projekta profitirao je veliki broj projekata i neprofitnih organizacija u pokrajini, uključujući agencije za očuvanje okoliša, glazbene škole, veslačke klubove i humanitarna udruženja.

Osim toga, i poduzetnici su prigrlili ideju novog novca jer on osigurava lojalnost potrošača i ohrabruje upotrebu lokalnih proizvoda, budući da primjerice trgovci sirovine mogu kupovati samo kod lokalnih poljoprivrednika.

Iako je ova valuta tek jedna od njih 28 diljem Njemačke i Austrije, postigla je dosada neviđen uspjeh. U pet godina razmijenjeno je 2,8 milijuna Chimgauera, a sada je u opticaju više od 300.000 Chimgauera.

Ograničen rok trajanja
Međutim, za razliku od uobičajenih valuta, Chimgauer ima ograničen vijek trajanja i ističe godinu dana nakon tiskanja, te svaka tri mjeseca gubi dva posto vrijednosti.

Zamjenik Udruženja Chimgauer Klaus Kop ističe da to ohrabruje potrošače da brzo potroše novac što jamči aktivnost.

Međutim, Gerhard Rosl, profesor ekonomije na Sveučilištu Regensberg, misli da su regionalne valute neučinkovite s obzirom na njihov cilj, jer se taj novac može trošiti samo na ograničenom prostoru, što on opisuje kao "lokalni protekcionizam". (V. K.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.