Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zbog krize 30 posto manje milijardera

Ukupno bogatstvo svih svjetskih milijardera smanjilo se za 2 trilijuna dolara

Ekonomska kriza ostavila je traga i na imovini najimućnijih ljudi na svijetu. Tako se na popularnoj Forbesovoj listi prošle godine nalazilo 1.125 milijardera, dok ih je ove godine 793, dakle 30 posto manje. Njihovo ukupno bogatstvo prošle je godine vrijedilo 4,4, dok ove godine vrijedi 2,4 trilijuna dolara.

Iako je ovo prvo smanjivanje broja milijardera od 2003. godine, ohrabruje činjenica da je se na najnovijem popisu nalazi 38 novih milijardera te još troje koji su se po visini svog bogatstva uspjeli vratiti na "stare dane slave".

Iako je u 2008. izgubio 18 milijardi dolara, Bill Gates je opet zasjeo na čelo liste i s prvog mjesta skinuo prošlogodišnjeg najbogataša Warrena Buffetta, čije se bogatstvo lani smanjilo za nevjerojatnih 25 milijardi dolara. Tako danas Gates ima 40, a Buffett 37 milijardi.

Izgubio 76 posto bogatstva
Na trećem mjestu nalazi se meksički telekomunikacijski magnat Carlos Slim Helu, koji je također izgubio 25 milijardi dolara, ali mu je preostalo 35 milijardi, dok se na četvrtom nalazi predsjednik uprave Oracle-a Lawrence Ellison čije se bogatstvo procjenjuje na 22,5 milijardi dolara. Ingvar Kamprad, 83-godišnji vlasnik IKEA-e je peti s 22 milijarde dolara.

Međutim, najveći gubitaš u prošloj godini bio je indijski milijarder Anil Abmani čije se bogatstvo umanjilo za 32 milijarde dolara, što je 76 posto njegova bogatstva.

Među novim milijarderima na prvom se mjestu nalazi bogati vlasnik nogometnog kluba Manchester City, šeik Mansour bin Zayed Al Nahayan, težak 4,9 milijardi dolara. Drugi je Nijemac Aloys Wobben sa 3,5 milijardi, a treći bivši kineski krojač Zhou Chengjian and Family sa 2,6 milijardi dolara.

Među novim se bogatašima, na 9. mjestu sa jednom milijardom ističe se Joaquín Guzmán Loera, koji je inače jedan od najvećih dobavljača kokaina za američko tržište. (V. K.)

Izvor:
Forbes

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.