Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nitko neće u pastire ni za tisuću eura

Budući da domaći stočari godinama muku muče s pronalaskom pastira za svoja stada, država je dopustila uvoz strane radne snage

Plaća od tisuću eura, smještaj, hrana, kutija cigareta dnevno i bon za mobitel. Zvuči kao posao iz snova? Čini se da ipak nije. Naime, prominski stočari godinama imaju velikih problema s pronalaskom pastira za svoja stada.

A upravo navedene uvjete nude zainteresiranima. Budući da njih nema, država je ove godine dopustila "uvoz" desetak pastira, piše Marijan Džambo u Slobodnoj Dalmaciji.

"Pala nam je velika briga s leđa. Godinama muku mučimo zbog nedostatka pastira. To je razlog zbog čega je Udruga ovčara i kozara Promine, koja okuplja 15-ak vlasnika stada, lani od resornog ministarstva zatražila uvoz te radne snage", kaže prominski stočar Mirko Validžić, koji tvrdi da je domaćim radnicima nudio plaću od tisuću eura, uz uvjet da potpišu da će mu čuvati stado od 600 grla barem godinu dana.

Najcjenjeniji Rumunji
No, zainteresiranih ipak ima – u Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini. Posljednjih godina u potprominskim selima najcjenjeniji pastiri stižu upravo iz Rumunjske. Rumunji su, inače, na drniškom prostoru u ovom trenutku i najbrojnija uvozna radna snaga.

"Sada ih je na privremenom radu u drniškom kraju najmanje pedesetak. Osobno sam, kad sam vidio da uzalud molim domaće radnike da se prihvate stada, potegao do Rumunjske. Otišao sam u kraj gdje žive Hrvati i tako privremeno riješio problem".

Do pastira je pokušao doći i preko Zavoda za zapošljavanje. "Računao sam da bi se netko od sedam tisuća nezaposlenih u Županiji za takvu plaću rado prekvalificirao", kaže Validžić, no, dodaje, gotovo su ga ismijali. (T. B.)

Izvor:
Slobodna Dalmacija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.