Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaposlenici ne žele biti u koži svojih šefova

Zbog visoke razine stresa, količine posla i tereta odgovornosti u vrijeme ekonomske krize, većina zaposlenika ne zavidi svojim suradnicima na višim pozicijama

Većina zaposlenika (51 posto) uopće ne zavidi svojim suradnicima na višim pozicijama, pokazuje anketa koju je među 532 ispitanika proveo MojPosao.

Iako neki smatraju da su pojedinci svojim radom i znanjem zaslužili obavljati taj posao, većina ih nikada ne bi bila u koži svog suradnika na visokoj poziciji. Prvenstveno zbog veće odgovornosti i količine posla, a posebice u vrijeme ekonomske krize.

Osim toga, više je ispitanika navelo da žele imati slobodno vrijeme za privatni i obiteljski život te biti zdravi. A upravo je zbog povišene razine stresa, zdravlje onih na visokim funkcijama često narušeno.

Zavidni zbog plaće
Znatan dio ispitanika pojasnio je da ne zavide svojim suradnicima, jer kroz određeno vrijeme i oni mogu napredovati, ovisno o ambicijama.

Suradnicima koji se nalaze na visokim pozicijama zavidi samo trećina zaposlenika, ali prvenstveno zbog veće plaće, te često i manjka osobne odgovornosti. Također, pojedinci svojim visokopozicioniranim suradnicima zavide jer su, kako ističu, na višu poziciju došli zbog sreće, a ne znanja, a nekolicina im zamjera i ulizivačko ponašanje.

Dodatna motivacija
Posebne zamjerke imali su oni ispitanici koji unatoč svom visokom obrazovanju nisu napredovali u tvrtki, dok je njihovim suradnicima s nižim stupnjem obrazovanja to pošlo za rukom. Jedna osoba je obrazložila da ju upravo ta zavist dodatno motivira i služi kao poticaj za daljnji razvoj. Zanimljivo, tek su rijetki objasnili da svojim suradnicima zavide zbog sigurnosti posla.

Preostalih 15 posto sudionika ankete tek djelomično zavidi višepozicioniranim suradnicima i to uglavnom zbog većih pogodnosti, boljih uvjeta rada i naravno – veće plaće, ali ne i zbog veće odgovornosti. (V. K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.