Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Posloprimci se tvrtkama predstavljaju i na Internetu

Na ovaj način poslodavci na jednom mjestu mogu saznati sve o potencijalnom zaposleniku – od razine obrazovanja, radnog iskustva, interesa, do planova o razvoju karijere

Britanski stručnjaci za tržište rada predvidjeli su da će poslodavci u budućnosti morati smisliti kreativnije načine kojima će privlačiti i zapošljavati najbolje zaposlenike. Također, napomenuli su da će se, kako se tržište rada modernizira, i posloprimci morati prilagođavati novim trendovima - većoj mobilnosti, češćem mijenjanju poslova i predstavljanju širim masama.

Prvenstveno su mislili na predstavljanje putem Interneta, kako bi znanja i vještine pojedinaca bile preglednije većem broju poslodavaca i svih aktera na tržištu rada te njegovanju "on-line ugleda".

Brzina i dostupnost
Anketa koju je proveo MojPosao, pokazala je da 43 posto, od ukupno 521 ispitanika, već ima izrađene profile na Internetu koje poslodavci mogu pregledavati. Većina ispitanika smatra da je ovaj način samoprezentacije koristan zbog brzine komunikacije i dostupnosti većem broju osoba.

Nekolicina ih je navela da na ovaj način poslodavci na jednom mjestu mogu saznati sve o potencijalnom zaposleniku – od razine obrazovanja, radnog iskustva, interesa, do planova o razvoju karijere. Istovremeno, komunikacijom putem Interneta razvijaju svoju mrežu poznanstava što im također može poslužiti u pronalasku prvog ili boljeg zaposlenja. Naime, ako ih ne zamijeti poslodavac osobno, njihovo znanje i sposobnosti uvijek može prepoznati osoba koja ih može preporučiti poslodavcu.

Životopis je dovoljan?
Sličnog je mišljenja i 20 posto ispitanika koji uskoro planiraju kreirati svoje profile, a ističu da je za pravilnu potragu za poslom potrebno biti proaktivan, što podrazumijeva traženje posla putem svih kanala te i predstavljanje širim masama. Pod time uglavnom misle na predstavljanje u sklopu društvenih mreža.

S druge strane, 37 posto ispitanika smatra da im osobni profil na Internetu ne bi koristio u potrazi za zaposlenjem te ga ne namjeravaju niti kreirati. Veći broj njih naveo je da poslodavci uz sve prijave koje zaprime na natječaj nemaju vremena još pregledavati i profile po Internetu, te dodaju da takav način selekcije kandidata u Hrvatskoj još nije zaživio.

Istovremeno, nekolicina ispitanika objasnila je da poslodavci po objavi natječaja očekuju da se posloprimci njima jave, a ne obrnuto. Također, nekoliko je ispitanika napomenulo da žele zaštiti svoju privatnost te ističu da informacije o njihovom obrazovanju i radnom iskustvu poslodavci mogu saznati iz životopisa koje im pošalju. (V. K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.