Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Senge: Što jače guraš, sistem gura jače natrag

COTRUGLI Business School, SoL Hrvatska i Quantum21.net, 25. svibnja 2009. organiziraju međunarodnu konferenciju "SoL South East Europe Forum" na temu Kriza – prijetnja i šansa.

SoL SEE Forum zamišljen je kao inicijativa povezivanja lidera iz politike, gospodarstva i civilnog društva s ciljem pokretanja inicijative za duboke društvene promjene i nalaženje praktičnih rješenja na izazove aktualne krize. Glavni moderator je Peter Senge, najveći strateg 21. stoljeća.

Kada osjetite da ste upali u zamku živog pijeska najvažnije je prestati se truditi i pokušati saznati što se zapravo oko vas događa

Prije 10-tak godina je u poznatu tvrtku, na poziv predsjednika uprave, došao PP renomirani stručnjak za marketing. Pun entuzijazma prionuo je na posao. Radio je analize tržišta, kreirao marketing strategije. Naravno, rezultati nisu izostali. Stoga je uskoro bio zatrpan pozivima da sudjeluje u različitim projektima. U tvrtci svi su ga smatrali zvijezdom u usponu.

Njemu se činilo da je na putu ostvariti svoj životni san – pokrenuti istinske, duboke organizacijske promjene. No, nakon godinu dana stvari su se počele postupno mijenjati. Smanjio se broj poziva za projekte, njegova zvijezda kao da je izgubila sjaj. Osjećajući da nešto nije u redu, PP se počeo još više truditi. Međutim, kao da se našao u živom pijesku – što se više trudio, to se stvari bile sve gore i gore. Nakon izvjesnog vremena PP je napustio tu tvrtku.

Prema sistemskoj teoriji PP se suočio sa problemom "kompenzirajuće povratne sprege".

Riječ je o dinamici prema kojoj sistem reagira na dobronamjerne vanjske intervencije na način da poništava njihove početne pozitivne učinke. Pošto takva reakcija sistema obično uslijedi nakon izvjesnog vremena, to je u gornjoj priči PP neko vrijeme doista ostvarivao pozitivne rezultate. No, svojim aktivnostima i rezultatima narušio je dotadašnju ravnotežu sistema (pr. podjelu uloga i odgovornosti), što je – tijekom vremena - nužno izazvalo reakciju.

Primjeri koji ilustriraju ovu dinamiku su doista brojni:

  • pod utjecajem poruka Ministarstva zdravstva osoba X odluči prestati pušiti. Međutim, nakon izvjesnog vremena ona sa užasom ustanovi kako je u međuvremenu dobila nekoliko kilograma (jer je njeno tijelo nedostatak nikotina kompenziralo unošenjem dodatnih količina hrane). Ova činjenica dotičnu toliko izbaci iz ravnoteže da ona ponovno posegne za cigaretama.
  • konkurentsko zaostajanje nekih industrija rezultiralo je uvođenjem različitih oblika njihove zaštite i pomoći. No, zbog izostanka konkurentskog pritiska uprave tvrtki u tim industrijama ne ulažu napore u organizacijsko učenje i konkurentsko napredovanje. Posljedično tome, konkurentsko zaostajanje je još veće, a pritisci za održavanjem postojećih oblika zaštite stalno rastu.
  • suočene sa lošim rezultatima, uprave mnogih tvrtki posegnule su za najjednostavnijim rješenjem – otpuštanjem viškova zaposlenika. Način na koji se ova delikatna odluka provodi obično rezultira brojnim nuspojavama. Posljedično tome, u takvim organizacijama dolazi do pada morala zaposlenika, pada produktivnosti rada... Kumulirani učinci ovih faktora se negativno odražavaju na rezultate. Riječju, početni pozitivni učinci se tijekom vremena "kompenziraju" padom produktivnosti...
  • zbog pada tržišnog udjela uprava tvrtke se opredjeljuje za agresivnu marketinšku kampanju. Uslijed fokusiranja pozornosti i resursa na marketing, problemi u proizvodnji i razvoju ostaju neprimijećeni. Stoga, tijekom vremena, problemi sa kvalitetom proizvoda i atraktivnošću proizvodnog asortimana počinju sve snažnije ograničavati početne učinke marketinške kampanje.

    Najbolji savjet koji se može dati u odnosu na ovaj izazov jeste: nastojte ga izbjeći! To ćete postići tako što ćete prije bilo kakvih intervencija nastojati upoznati i razumjeti sistem.

    Međutim, prema mišljenju meritornih stručnjaka sistem ćete najbolje upoznati tek ako ga pokušate promijeniti.

    Naime, suvremeni socijalni sistemi predstavljaju mreže gusto isprepletenih, međuovisnih varijabli. Pod utjecajem dominantnog načina razmišljanja (koje se, među ostalim, zasniva na postavci o tome kako su uzroci i posljedice blisko povezani u prostoru i vremenu) donositelji odluka se obično odlučuju za "očigledna" rješenja (npr. otpuštanje viškova zaposlenih, ulaganja u marketing), ne shvaćajući kako uzroci njihovih problema ne proizlaze iz pojedine varijable nego iz interakcija među njima.

    Riječju, poslovni gubici obično nisu uzrokovani (samo) previsokim troškovima radne snage, nego i zastarjelim asortimanom proizvoda (što je obično posljedica višegodišnjeg sustavnog zanemarivanja ulaganja u razvoj novih proizvoda) te lošom kvalitetom proizvoda (što može biti posljedica nedovoljnih ulaganja u modernizaciju proizvodnih tehnologija i/ili zanemarivanja uređivanja proizvodnih procesa). Osim toga, iskustva pokazuju kako korištenje "očiglednih", parcijalnih rješenja obično rezultiraju "seljenjem" problema u drugi dio sistema.

    Kada osjetite da ste upali u zamku živog pijeska najvažnije je prestati se truditi. Da ne bi bilo zabune: PRESTANITE SE TRUDITI!

    Umjesto toga, svu energiju i vrijeme uložite u traganje za odgovorom na pitanje: ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA?

    To znači da trebate pokušati napraviti "sistemsku mapu" (grafički prikaz interakcije svih ključnih varijabli u sistemu). Budući da nitko nema sve informacije o cjelini sistema, potrebno je okupiti kolege iz drugih odjela i pokušati napraviti zajedničku sliku cjeline.

    Najteži, ali možda najvažniji detalj u toj slici ste vi sami. Riječju, stanite pred ogledalo i postavite si pitanje KAKVA JE MOJA ULOGA U NASTANKU OVE SITUACIJE?

    Nakon što napravite takvu sistemsku mapu pokušajte prepoznati "polugu", tj. varijablu čija bi korekcija mogla najviše utjecati na izlaz iz zamke kompenzirajuće povratne sprege. Iskustvo govori da je tu obično riječ o nama samima.

  • Autor: Miljenko Cimeša, samostalni savjetnik, stručnjak za strategiju i organizacijski razvoj, predsjednik SoL‐a Hrvatska (Društva za organizacijsko učenje Hrvatske) te urednik i član uprave portala Quantum21.

    Download cijelog teksta (pdf - 360 KB)

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.