Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Računalom se koristi čak 90 posto građana

Poznavanje rada na računalu donosi prednost pri traženju posla

Broj korisnika računala u Hrvatskoj svake godine raste, a građani se njime prvenstveno služe radi zabave, pokazuje treće istraživanje o informatičkoj pismenosti koje su proveli Učilište Algebra i Visoka škola za primijenjeno računarstvo.

Tako je ovogodišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo 1400 osoba iz šest županija (Zagreb i Zagrebačka, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Istarska, Zadarska), pokazalo da se računalom koristi čak 90 posto građana, što je za dva posto više nego prošle godine.

Čak je 40 posto ispitanika u dobi od 17 do 40 godina navelo da se računalom prvenstveno služe radi zabave (Internet i računalne igre), dok ih tek 24 posto računalo koristi u poslovne, a samo 20 posto u obrazovne svrhe.

Najviše poslovnjaka u Zagrebu
Računalo u poslovne svrhe najviše koriste stanovnici Zagreba i Primorsko-goranske županije, dok Osječani najviše koriste računalo za zabavu. U Zadarskoj županiji čak 13 posto ispitanika uopće ne koristi računalo, što je zabrinjavajuće ako se zna da se u Zagrebačkoj županiji tek 6 posto ispitanika ne koristi računalom.

Cjeloživotno obrazovanje poprima sve veći značaj, a dodatno znanje ima posebnu težinu u vrijeme nestabilnosti na tržištu rada i "borbe za svako radno mjesto". Iako tek 20 posto ispitanika koristi računalo za edukaciju, čak je 44 posto njih od ukupnog broja, u posljednjih godinu dana pohađalo neki oblik obrazovanja (stručni seminari, tečajevi, stručni skupovi…).

Oni pak koji nisu pohađali edukativne programe objašnjavaju kako nemaju dovoljno vremena (30 posto), smatraju da im to neće pomoći u životu (26 posto) ili imaju druge prioritete (25 posto). Na cijenu edukativnih programa požalilo se tek 10 posto ispitanika.

Za pronalazak posla najvažnija diploma
Iako čak 42 posto svih ispitanika smatra da je za pronalazak prvog ili boljeg posla najvažnija tradicionalna vrijednost tj. završetak dobrog fakulteta, zabrinjava da 25 posto mlađih ispitanika i dalje vjeruje kako je za pronalazak zaposlenja važno imati "dobre veze".

Općenito gledajući, na drugom mjestu najvažnijih prednosti pri traženju posla nalazi se radno iskustvo (23 posto), a na trećem dobro poznavanje rada na računalu (21 posto). (V. K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.