Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mlada generacija će iz krize izaći spremna

Kandidati koji su ušli u finalni izbor o tome će biti obaviješteni 20. travnja, a 25. travnja slijedi finale selekcijskog procesa

Završene se prijave za ovogodišnje stipendije za međunarodno akreditirane programe koje COTRUGLI Business School dodjeljuje zajedno s poslovnim magazinom Lider.

Dekan COTRUGLI-ja dr. Haris Boko ističe da se prijavio rekordan broj kandidata, što pokazuje da su mladi, kojima je MBA program namijenjen, odlučili krizu iskoristiti na mudar način te biti spremni kada na njih dođe red. Također, to znači i da su kandidati prepoznali COTRUGLI Business School kao poslovnu školu za koju vjeruju da će im donijeti komparativnu prednost na tržištu rada.

S dekanom smo razgovarali o finalu stipendijskog procesa, o rezultatima nakon pohađanja MBA programa te o međunarodnom testu kojeg je ova škola nedavno prošla.

  • Može li MBA ispuniti očekivanja kandidata i što je najveći benefit kojeg ovaj program donosi?
  • Haris Roko: Cilj MBA programa je dati polaznicima potpuno zaokružena znanja potrebna za vođenje organizacije. Međutim, iako MBA programi pružaju veliku komparativnu prednost u poslovanju, oni nisu čarobni štapić. Drugim rječima, kao i sa svime u životu, na Vama je da se založite i izvučete maksimum iz potencijala kojeg takav program pruža.

    O tom potencijalu govore statistike (istraživanje portala Mojposao): 'MBA povećava plaću u prosjeku za 94,3 posto u odnosu na VSS'. Ono što po mišljenju COTRUGLI Business School dodatno izdvaja u odnosu na mnoge druge škole je upravo pristup i značaj koji se daje važnosti osobnog razvoja polaznika.

    Pristup po kojem se vrhunski poslovni rezultati i uspješnost organizacije postižu ne samo usavršavanjem stručnih znanja i vještina, već osnaživanjem polaznika, poticanjem kreativnosti i realizacijom potencijala svakog čovjeka, bitno odražava razmišljanja i praksu modernog managementa i liderstva.

  • Što očekuje kandidate u stipendijskom finalu? Koji su kriteriji prema kojima će ih žiri ocjenjivati?
  • Haris Roko: Finale selekcijskog procesa za dobivanje stipendije je veliki izazov i posebno iskustvo za sve kandidate. Kroz vrlo zanimljiv i zabavan pristup kandidati dolaze u situaciju da i sami brzo testiraju neke od ključnih vještina kao što su komunikacija, timski rad, snalažljivost te kreativnost u brzom razmišljanju i donošenju odluka. S obzirom da finale traje 10 sati, to je ujedno i odlična priprema za intenzivan rad koji ih očekuje za vrijeme pohađanja programa.

    Za vrijeme čitavog finalnog dijela procesa kandidate prati specijalna komisija, koja kod njih ocjenjuje timski rad, pismene testove te donosi individualnu evaluciju koja se zasniva na liderskom potencijalu, etičnosti i kreativnosti svakog kandidata.

  • Savjet kandidatima koji će ući u finale?
  • Haris Roko: Prema dosadašnjem iskustvu, kandidati su često skloni dužiti se prilikom predstavljanja, u većini slučajeva zbog nervoze. Članovi komisije ne žele da se kandidat vrati na početak svog obrazovanja te da navodi baš svaku pojedinost na dosadašnjim pozicijama. Oni žele razumijeti dosadašnja postignuća kandidata, njihove buduće ciljeve te razloge zbog kojih žele osvojiti MBA stipendiju. Pritom je važna jasnoća i smislenost, a predstavljanje treba ima nit vodilju te poantirani završetak. Također, važno nam je čuti na koji način kandidat može pomoći razvoju škole.

  • I sama COTRUGLI Business School nedavno je položila veliki test, dobivši kao prva poslovna škola u Hrvatskoj međunarodnu akreditaciju. Što AMBA akreditacija donosi školi?
  • Haris Roko: U posljednjem se desetljeću dogodila globalizacija MBA programa, uslijed čega se i njihov broj popeo na 15 tisuća. Ipak, u skladu sa akreditacijskim kriterijima, tek se mali dio ukupnog broja programa može smatrati uistinu kvalitetnim. MBA programi se akreditiraju da bi polaznici dobili međunarodno verificiranu diplomu. Stoga su polaznici ti koji su najviše zainteresirani da završe program s istom verifikacijom kao na bilo kojoj vrhunskoj poslovnoj školi u čitavom svijetu.

    Međunarodna akreditacija koju su dobili naši MBA programi je sublimacija dosadašnjeg rada škole i rezultata, i kao takva predstavlja neupitnu potvrdu naših komparativnih prednosti i kvalitete.

    U svijetu postoje tri relevantne akreditacijske ustanove na polju poslovne edukacije: Equis, AACSB i AMBA, od kojih jedino AMBA dodjeljuje neovisnu oznaku izvrsnosti za MBA programe. Ukupno gledajući, postoji svega 154 vrhunske poslovne škole kojima je AMBA asocijacija akreditirala programe. Riječ je o visoko rangiranim školama kao što su IMD, IESE, London Business School, INSEAD, SDA Bocconi, itd.

    COTRUGLI Business School je postala jedina međunarodno akreditirana poslovna škola u Hrvatskoj. Na taj način smo ušli u obitelj 154 odabrane i elitne škole iz cijeloga svijeta, čija akreditacija garantira superiornu kvalitetu. Samim time naši polaznici mogu aplicirati za poslove na MBA nivou u cijelome svijetu, što je uvijek, a naročito sada u doba krize, velika konkurentna prednost.

  • Često ističete međunarodni aspekt COTRUGLI Business School. Možete li nam pojasniti na što se to odnosi?
  • Haris Roko: Putem regionalnih edukacijskih centara u Zagrebu i Beogradu te ureda u Ljubljani, škola pokriva tržišta Hrvatske, BiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Rumunjske. Tako svaku generaciju naših MBA programa, uz polaznike iz Hrvatske, pohađa do 40 posto polaznika iz čitave regije, što rezultira sjajnim međunarodnim networkingom.

    Škola je do sada u svom portfoliju vrhunskih programa poslovne edukacije okupila ukupno više od pet tisuća polaznika iz čitave regije. Polaznicima znanja prenose predavači i konzultanti sa svjetskih poslovnih škola kao što su ESCP-EAP, Kellogg, INCAE, Henley, itd.

    Vizija COTRUGLI Business School je biti međunarodno priznati centar izvrsnosti za poslovnu edukaciju te vodeća poslovna škola u JI Europi. Prvi značajni korak na putu ostvarivanja vizije je postignut dobivanjem međunarodne akreditacije.

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.